Weber: Botrányos, hogy az Európai Tanács nem foglalkozik a hetes cikkel

2020.02.11. 12:14 Módosítva: 2020.02.11. 14:55

Manfred Weber, az Európai Néppárt parlamenti frakciójának vezetője az állam- és kormányfők napirendjére vetetné a hetes cikkes eljárások ügyét. „Botrányos, hogy az Európai Tanács nem foglalkozik a hetes cikk szerinti eljárásokkal” – jelentette ki Strasbourgban.

Weber a plenáris ülést előkészítő sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az EU működésének alapját meghatározó Lisszaboni Szerződés is előírja, hogy az európai állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsnak tárgyalnia kell a jogállamiság védelmében indított hetes cikk szerinti eljárásokat.

„Nagyon fontos lenne, hogy végre figyelembe vegyék: két országnál is folyik az eljárás” – mondta Weber. Függetlenül attól, tetszik neki az eredmény vagy nem, de még az USA-ban is sikerült határozatot hozni az elnök ellen indított felelősségrevonási eljásásban, tette hozzá.

A Néppárt frakcióvezetője arra is ígéretet tett, hogy 

MEG FOGJA KÉRNI CHARLES MICHELT, AZ EURÓPAI TANÁCS ELNÖKÉT, HOGY VEGYE FEL AZ EGYIK KÖVETKEZŐ EU-S CSÚCS NAPIRENDJÉRE A HETES CIKK ÜGYÉT.

Weber egyébként azzal is egyetért, hogy a következő hétéves keretköltségvetésben egy jogállamisági feltételrendszer betartásához kössék az uniós támogatások kifizetését.

A német politikus hetes cikkel kapcsolatos nyilatkozatára reagálva Deutsch Tamás, a Fidesz EP-frakciójának vezetője a Twitteren azt írta: "A Fidesz-delegáció üdvözli Weber kijelentését.

A magyar kormány már régóta ezt kéri. A hetes cikket meg kell vitatni az Európai Tanácsban, és minél hamarabb le kell zárni.

Érjen véget a boszorkányüldözés. Ennyi."

A magyar és a lengyel jogállamiság védelmében is folyik a hetes cikk szerinti eljárás. Az Európai Parlament januárban egy határozatot fogadott el, amelyben konkrét lépéseket sürget az ügyben, és kimondja, hogy romlott a helyzet a két országban az eljárás megindítása óta.

Az eljárásnak ebben a szakaszában azonban az EP-nek már nincs beleszólása, a döntés a tagállami miniszterekből álló Európai Unió Tanácsának a kezében van. A 2019 második felében soros elnök finn kormány kifejezetten szeretett volna előrehaladni a hetes cikkes eljárásokban. Azonban az elnökséget januártól betöltő horvát kormány már nem ilyen elszánt. Többször kifejtették, hogy nem hisznek a szankciókban, és az elnökség alatt arra fognak törekedni, hogy az eljárásokat lezárják.  • Hírek
  • Lakáshitel