Koronavírus: szorosabb együttműködést várnak az uniós tagállamoktól

2020.02.13. 15:26

A koronavírus megelőzését szolgáló intézkedésekre és fokozottabb együttműködésre szólította fel az Európai Unió Tanácsa a tagállamokat és az uniós intézményeket.

Az uniós egészségügyi miniszterek rendkívüli ülése után kiadott zárónyilatkozatban megállapítják, hogy a koronavírus – avagy COVID-19 – globális közegészségügyi kockázatot rejt a nemzetközi utazások miatt. A járvány megfékezéséhez 

AZ EU SEGÍTSÉGET AJÁNL A LEGSÚLYOSABBAN ÉRINTETT ORSZÁGOK HATÓSÁGAINAK, ÉS EGYÚTTAL EGY SOR INTÉZKEDÉST RENDEL EL AZ UNIÓS TAGÁLLAMOKBAN IS.

Összességében az uniós tagállamok eddig jól kezelték a koronavírus kihívását és felkészültek voltak, de fontosnak tartottuk, hogy összehangoljuk a hatóságok munkáját az eltérő járványügyi gyakorlatok miatt, mondta Vili Beroš horvát egészségügyi miniszter, a Tanács soros elnökségét ellátó horvát kormány képviseletében az ülés utáni sajtótájékoztatón.

Bár a fertőzések 99 százalékát Kínában diagnosztizálták, mind tudjuk, hogy a vírusok nem állnak meg a határoknál, így nagyon fontos volt, hogy ma politikai döntést hozzunk az intézkedéseink összehangolásáról

– tette hozzá Sztella Kiriákidész egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos.

Az uniós országoknak ezentúl fokozottan ügyelniük kell arra, hogy megfelelően tájékoztassák az embereket – különösen a reptereken a nemzetközi utazásra készülőket vagy onnan visszatérőket – a járvány kockázatairól, a megelőzési lehetőségekről, és fertőzés esetén a gyógyulás lehetőségeiről. Az egészségügyi dolgozókat is fel kell készíteni a koronavírusra.

Emellett az uniós tagállamoknak fokozottan együtt kell működniük, például 

informálniuk kell egymást a járványügyi helyzetről, és megosztaniuk a gyógyításban vagy a megelőzésben elért kutatási eredményeket.

A tagállamok együttműködésének koordinalásával, illetve a kutatás-fejlesztési és tájékoztatási programokhoz az Európai Bizottság segítségét is várják az uniós egészségügyi miniszterek,.