Az EU máris feketelistára tett egy brit adóparadicsomot

GettyImages-80845521
2020.02.18. 12:54

Nincs még egy hónapja sem, hogy az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból, a brit tengerentúli területnek számító Kajmán-szigetek máris felkerült az adóparadicsomok uniós feketelistájára. Az európai gazdasági- és pénzügyminiszterek keddi döntése értelmében ezentúl komoly adminisztratív terhekkel kell azoknak az európai cégeknek szembesülniük, amelyeknek a karibi szigeten vannak gazdasági érdekeltségeik.

A Kajmán-szigetek a világ öt legnagyobb adóparadicsomának egyike: az itt bejegyzett offshore cégeknek az éves működési engedély díját leszámítva nem kell a külföldön megszerzett jövedelmük alapján adót fizetnie. Emellett 

nincs személyi jövedelemadó, társasági adó, nem kell az ingatlanvagyon, az öröklés vagy az ajándék után járulékot fizetni, és a tőkejövedelmet sem adóztatják.

Hogy a Kajmán-szigetek és a befektetői eddig megúszták az adóelkerülés miatt uniós szankciókat, annak egyetlen oka volt: az eredetileg Kolumbusz Kristóf által felfedezett sziget a 14 brit tengerentúli terület egyike. Azaz Gibraltárhoz vagy a Falkland-szigetekhez hasonlóan nem része Nagy-Britanniának, de a szuverenitása alá tartozik.

A mostani döntés világosan mutatja a brexitnek a kilépéspártiak korábbi kampányában teljesen elhallgatott egyik következményét, azaz azt, 

hogyan esik ki Nagy-Britannia a gazdasági elitklubból, és veszíti el a befolyását az uniós döntéshozatalra.

Ez az uniós adófizetők szempontjából viszont egyáltalán nem rossz hír, mivel a hivatalos uniós becslések szerint szerint az európai tagállamok 

az adóelkerülés miatt mintegy 600 milliárd euró vagy 205 ezer milliárd forint, azaz Magyarország éves GDP-jének majdnem ötszörösének megfelelő bevételtől esnek el évente.

Az EU ugyanakkor a saját tagállamai vagy az azokhoz tartozó adóparadicsomok ellen nem vagy csak nagyon enyhén lép fel. Így fordulhat elő, hogy például 2019-ben a Tax Justice Network pénzügyi átláthatóságért harcoló nemzetközi szervezetnek a világ legnagyobb adóparadicsomait összehasonlító 10-es toplistáján a negyedik helyezett Hollandia, a hatodik pedig Luxemburg lett. A lista dobogósai pedig kivétel nélkül brit tengerentúli területek voltak, sorrendben a Brit Virgin-szigetek, Bermuda és a Kajmán-szigetek.

Az EU 2017 óta nevezi meg nyíltan azokat az államokat és területeket, amelyeknek az adórendszere lehetővé teszi az adóelkerülést az európai vállalatok számára. Bermuda rögtön 2017-ben, a Brit Virgin- és a Kajmán-szigetek pedig egy évvel később kerültek fel az EU „szürke” listájára. Ez az enyhébb kategória azt jelenti, hogy az uniós hatóságok bizonyos adóreformokat kértek tőlük, és kiemelten figyelni kezdik az adóelkerülésre utaló tevékenységet az adott területeken. 

A hivatalosan az „adózási szempontból nem együttműködő országok” jegyzékének hívott feketelista pedig azokat az országokat tartalmazza, amelyek az EU kérésének dacára sem hajtanak végre reformokat ahhoz, hogy az alábbi három feltételt teljesüljön:

  • az adórendszer átláthatósága,
  • jó adóügyi kormányzás,
  • a területén bejegyzett cégek valódi gazdasági tevékenységet folytassanak.

A keddi döntés értelmében a Kajmán-szigetek mellett Palau, Panama és a Seychelle-szigetek csatlakoztak a feketelistához, amelyen eddig Amerikai Szamoa, Fidzsi, Guam, Omán, Szamoa, Trinidad és Tobago, az Amerikai Virgin-szigetek és Vanuatu szerepelt.

16 másik ország vagy terület – beleértve Bermudát és a Brit Virgin-szigeteket – viszont teljesítette az EU követelményeit, így őket levették a „szürke” listáról.

(Borítókép: David Rogers / Getty Images)  • Hírek
  • Hírek