Orbán háromoldalas levélben írta meg, mit várna a Néppárttól

2020.02.18. 16:33

Háromoldalas memorandumot intézett Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárthoz, rakta ki Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Twitterére.  A levélben „elmondjuk, a Fidesz megítélése szerint, milyen helyzetben van most az Európai Néppárt, milyen kihívások előtt áll, és megfogalmazunk egy irányt is, ami szerintünk járható lenne” – nyilatkozta a Fidesz alelnöke egy brüsszeli sajtótájékoztatón.

Novák egyébként egy, a Néppárt és a magyar Nagycsaládosok Országos Egyesülete által szervezett konferencia vendégeként látogatott az Európai Parlamentbe, hogy a magyar kormánynak a a fiatalokat támogató családpolitikai intézkedéseiről beszéljen.

A Youth Transition konferencia előtti sajtótájékoztatón azonban Orbán memorandumáról is kérdezték a brüsszeli tudósítók. Az EUrologus kérdésére Novák elmondta, hogy a dokumentummal azt szeretnék elérni, hogy az európai politikában „kereszténydemokrata, konzervatív válaszaink legyenek az előttünk álló kihívásokra.”

Az államtitkár szerint „nem beszélünk eleget az Európai Néppárt jövőjéről, és az európai konzervativizmus, az európai kereszténydemokrácia jövőjéről sincs elég szó Európában vagy politikai szinten.” A Fideszben pedig felmerült az igény, hogy beszéljenek a pártcsalád jövőjéről. „A Fidesz kész aktív szerepet vállalni azokban a változtatásokban, amivel a keresztény-konzervatív oldal megerősödhet Európában” – jelentette ki Novák.

Bár a Fidesz képviselői nem voltak jelen a Néppárt február eleji politikai gyűlésén, mivel a magyar kormánypárt tagsága tavaly márciusban fel lett függesztve a pártcsaládban, a néppártiakban szintén felmerült az igény arra, hogy jövőjükről vitázzanak. Ezért – mint arról Donald Tusk, a pártcsalád elnöke az ülés után beszámolt – eldöntötték, hogy 2021 első felében egy kongresszuson vitatják majd meg a Néppárt értékeit és stratégiai irányvonalát, mivel „a fősodorbeli pártok nehezen tudják újragondolni a politikai identitásukat.”

Ugyanezen a gyűlésen döntöttek úgy, hogy a Fidesz tagságának felfüggesztését addig meghosszabbítják, míg a magyar kormánypárt nem változtat a politikáján.

Orbán most nyilvánosságra hozott memorandumából azonban úgy tűnik, a Fidesz továbbra is úgy gondolja, a Néppártnak kell változnia, nem nekik. A levél, amelyet a Néppárt vezetésének és a tagpártok elnökeinek is megküldtek, a fideszes politikusok által már többször is hangoztatott kritikákat fogalmazza meg az Európai Néppárttal szemben:

  • a pártcsalád kiállt olyan értékek és elvek mellett, mint a demokrácia, piacgazdaság, nemzetállamok Európája, és a férfi és nő házasságára épülő keresztény családmodell,
  • viszont elutasította a marxizmust, a kommunizmust és a túlzott bürokráciát,
  • nem hódolt be a politikai ellenfelek, a divatos irányzatok és a balliberális média nyomásának,
  • a célja nem csupán az volt, hogy megtartsa a hatalmat.

Mostanra viszont  az Európai Néppárt meggyengült, írja a levél, ugyanis míg 2011-ben 16 miniszterelnököt adtak, ma csak 9-et, és az európai parlamenti frakciójuk is 271 főről 187-re csökkent. Ennek pedig a levél szerint az az oka, 

hogy a Néppárt nem képvisel alternatívát a politikai ellenfelekkel szemben, túlságosan fősodorbeli válaszokat ad, a „gender-ideológiát” terjeszti és a demográfiai problémákat bevándorlással orvosolja, míg elfelejtkezik a kereszténydemokrata gyökereiről, és nyilvánosan megosztott.

 

A levélnek érdekes - és a német belpolitikai fejleményekre is reagáló - része az is, amelyben a Fidesz azt javasolja a néppártiaknak, hogy ne csak a balliberális pártokkal, hanem a politikai palettán a pártcsaládtól jobbra található pártokkal is próbáljanak meg együttműködni.

A Néppárt februári konferenciája után úgy lehetett tudni, hogy Orbán Tuskkal is találkozik majd, és a csütörtökön kezdődő uniós csúcs kézenfekvő megoldás lett volna erre, hiszen a magyar miniszterelnök amúgy is Brüsszelbe látogat. 

Novák Katalin azonban úgy tudja, hogy a Tusk és Orbán közti találkozó nincs napirenden.