Rendkívüli támogatást ad az EU a koronavírus-járvány megfékezéséhez

K EPA20200224215
2020.02.24. 11:51 Módosítva: 2020.02.24. 12:20
Az ellenanyag kifejlesztésére, információcserére, a gyengébb egészségügyi rendszerek támogatására különített el pénzt az Európai Bizottság, miután Olaszország északi részén egyre több koronavírus-fertőzött van.

A koronavírussal szembeni küzdelemre egy új, 232 millió eurós (körülbelül 76 milliárd forint) segélycsomagot jelentett be az Európai Bizottság. Janez Lenarčič, a válságkezelésért felelős biztos, aki egyben az európai vészhelyzeti reagálási koordinátor is azt mondta, hogy

mivel már világszerte több mint 2600 ember vesztette életét, nincs más lehetőség, mint minden szinten felkészülni.

Az új támogatási csomag támogatja az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), illetve célzott támogatásokat biztosít azoknak a tagállamoknak, amelyeknek gyengébb az egészségügyi rendszere.

Célunk, hogy globális szinten visszaszorítsuk a járványt

– jelentette ki Lenarčič.

Stella Kyriakides, az egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős biztos hozzátette: „A gyorsan változó helyzetre való tekintettel készen állunk arra, hogy növeljük segítségünket. Ennek érdekében az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ és az Egészségügyi Világszervezet közös szakértői missziója ezen a héten Olaszországba indul, hogy támogassa az olasz hatóságokat.”

Hétfő délelőtt Lombardia térségében 150 esetről tudnak az olasz hatóságok, Olaszországban pedig összesen 188-ról. Négy beteg halt meg, ketten meggyógyultak. A fertőzés terjedése miatt Milánó és Padova környékén lezártak településeket, se ki, se be nem lehet menni. Az olasz helyzetet ebben a cikkünkben foglaltuk össze>>>

A 232 millió eurót a következőképpen osztják fel:

  • 114 millió eurót juttatnak az Egészségügyi Világszervezetnek, hogy a globális felkészültséget erősítsék és kidolgozzanak egy globális tervet.
  • 15 millió eurót terveznek elkülöníteni annak érdekében, hogy Afrikában a gyors diagnosztizálást és az epidemiológiai megfigyelést támogassák.
  • Egy 100 millió eurós keretből 90 millió euróval támogatják a gyógyszeripart az ellenanyag kifejlesztésében, a fennmaradó 10 milliót pedig járványtani, diagnosztikai, terápiás és klinikai menedzsment kutatási projektekre fordítják.
  • 3 millió eurót különítettek el az uniós polgárok visszatelepítésére a járvány központjából, Wuhanból.

A biztosok sajtótájékoztatójukon hangsúlyozták, hogy a járványügyi intézkedések elsősorban a tagállamok döntésén múlnak, ideértve például a határok lezárását is. Ugyanakkor megkérték a sajtót, hogy korrekt és ellenőrzött információkat tegyenek közzé annak érdekében, hogy ne legyen pánikhangulat.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

(Borítókép: Stella Kyriakides az Európai Unió egészségügyért felelős ciprusi biztosa és Janez Lenarcic az Európai Bizottság válságkezelésért felelős szlovén tagja sajtóértekezletet tartanak az új koronavírus olaszországi megjelenésével kapcsolatban Brüsszelben 2020. február 24-én. / Fotó: Francisco Seco / MTI /AP)