Az európai járvány négy forgatókönyvét ismertették

2020.03.05. 21:02
Az Európai Bizottság és az uniós járványügyi szervezet arról beszélt EP-képviselőknek, hogy a jelenlegi modellek alapján a koronavírus-járvány miatt egyes országokban az egészségügyi ellátórendszer túlterhelt lesz.

Rendkívüli ülésen kapott tájékoztatást az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottsága a koronavírus ügyében. Az Európai Bizottság képviselője arról beszélt, hogy a vírus jelenleg 70 országot érint, Európában Olaszország van a legnehezebb helyzetben. A Bizottság arra kéri a tagállamokat, hogy ha még nem tették meg, akkor aktiválják a pandémia-tervüket.

Minden uniós ország hatóságaival arról egyeztetnek, hogy – és ez számít a legrosszabb forgatókönyvnek – mi történik akkor, ha nagy számban érkeznek a betegek az egészségügyi intézményekbe. Ezzel párhuzamosan, a helyzet alakulásának fényében meg kell fontolni az iskolák bezárását, a tömegrendezvények betiltását, a kórházakban jelentkező munkaerőhiány enyhítése érdekében pedig a nyugdíjas dolgozók és az egészségügyi hallgatók mozgósítását. Az is elhangzott, hogy ezzel elsősorban a járvány terjedésének lassulását lehet elérni. Kérik valamennyi tagállam hatóságait, hogy kommunikáljanak rendszeresen a lakossággal, tényszerű, tudományos információkat felhasználva, annak érdekében, hogy megelőzzék az álhírek terjedését.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) igazgatója, Andrea Ammon azt mondta, hogy jelenleg 95 ezer eset van világszerte és 3300-an veszítették életüket, Kínán kívül már több eset van, mint Kínában. Európában 4200 megbetegedést regisztráltak, és 107-en haltak meg a koronavírus miatt, de a számok gyorsan változnak. Az igazgató a jelenlegi modellezésük alapján ismertette, hogy milyen fázisok várhatók a járvány terjedésében. A kiindulási alap az, hogy nincs megbetegedés, de ahol jelenleg még ez a helyzet, ott is készen kell állni a vésztervek végrehajtására. A továbbiakra négy forgatókönyv valószínű:

  1. forgatókönyv: több jelentett eset, de nagyon kevés klaszter.
  2. forgatókönyv: nő az esetek száma és egyre inkább terjed a betegség az országon belül.
  3. forgatókönyv: lokalizált járványok alakulnak ki, amelyek összeolvadnak és nem lehet őket megkülönböztetni, nő az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége.
  4. nagymértékben elterjedt a járvány, túlterheltek az egészségügyi rendszerek, mert sokan veszik igénybe a sürgősségi ellátást, kevés az intenzív osztályokon a férőhely, az egészségügyi dolgozók is betegek vagy túlterheltek, nincs elegendő személyes védelemre szolgáló eszköz és korlátozott a diagnosztikai kapacitás is.

Andrea Ammon szerint néhány tagállam még az egyes fázisnál tart, páran már belecsúsznak a kettesbe. A kilátásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: „a négyest minden országban nem lehet elkerülni”.

Az ECDC-nek van egy telefonos applikációja is, „ecdc threat reports” néven lehet letölteni bármelyik operációs rendszerbe. Könnyen, egyszerűen kezelhető, napi frissítéssel tartalmazza országokra lebontva a járványügyi adatokat, külön dossziét nyitottak a koronavírus számára.