A koronavírus miatt elmaradt az EU-hoz akkreditált nagykövetek ülése

2020.03.06. 16:11

Elmaradt pénteken Brüsszelben az EU-hoz akkreditált nagykövetek tervezett ülése, erről a CNN számolt be, miután hivatalos uniós források megerősítették nekik, hogy az Európai Tanács alkalmazottai közül már a második személy esetében mutatták ki az újfajta koronavírus-fertőzést.

Az is kiderült, hogy a most megbetegedett alkalmazott közvetlen kapcsolatban állt legalább az egyik nagykövettel, ezért döntöttek az ülés elhalasztásáról. Óvintézkedésként lezárták az Európai Tanács azon részeit, ahol az alkalmazott megfordult. Ugyanakkor más ülést nem halasztottak el.

Brüsszelben az Európai Parlament épületébe már hétfő este óta korlátozzák a belépést, lefújták az összes olyan programot, amelyen az EP-képviselők, vagy a parlament alkalmazottain kívül mások is részt vehettek. Csütörtökön pedig úgy döntött az EP elnöke, hogy a járvány terjedése, új gócok megjelenése miatt a jövő heti plenáris ülést nem Strasbourgban, hanem Brüsszelben tartják meg.

Belgiumban egyébként napról-napra rohamosan nő a megerősített koronavírus-esetek száma. Míg a hét elején csak néhány megbetegedés volt, pénteken már 109 személynél volt pozitív a teszt. Ennek elsődleges oka, hogy a múlt heti iskolai szünetben belgák, vagy Belgiumban élő külföldiek tízezrei mentek Észak-Olaszországba síelni, a friss esetek szinte kivétel nélkül azok, akik onnan tértek vissza, illetve az ő hozzátartozóik.  • Tippek
  • Babaváró hitel