EU-s diplomácia: Európa kapui zárva vannak

GettyImages-1204608325
2020.03.06. 13:35

„Ne menjenek a határra. A határok nincsenek nyitva. Ha valaki azt mondja, hogy szabadon távozhat Görögországba vagy Ciprusra, az nem igaz” – üzente a Törökországból Európa felé tartó menekülteknek Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője pénteken. Borrell az uniós külügyminiszterek zágrábi rendkívüli tanácsülése után tartott sajtótájékoztatóján többször hangsúlyozta, a következő hetekben az EU egyik legnagyobb feladata az lesz, hogy megértesse a Törökországot elhagyni akaró menekültekkel: 

Európa kapui zárva vannak.

Ezt az üzenetet az külügyminiszterek is megfogalmazták a tanácsülés zárónyilatkoztában: „Elfogadhatatlan a helyzet az EU külső határain. Az EU és a tagállamai elszántak abban, hogy megvédjék a határokat. Az illegális határátlépéseket nem fogjuk eltűrni.”

Múlt péntek óta több tízezer Törökországban élő menekült próbált meg szárazföldi és tengeri úton átjutni Görögországba, miután a török kormány bejelentette: megnyitották Európa kapuit. Ez azonban arra vonatkozott, hogy a török rendőrök és határőrök többé nem tartóztatják fel a menekülteket, akiknek korábban szigorúan ellenőrizték a mozgását. 

A külügyminiszterek amellett, hogy elismerték Törökország erőfeszítéseit, hiszen az ország mintegy 4 millió szír menekültet fogadott be, visszautasították, hogy a török kormány a migrációs nyomást politikai eszközként használja

A német kormány tagjai az elmúlt napokban többször is felvetették, hogy újabb pénzügyi segéllyel kellene támogatni a  Törökországban befogadott szír menekülteket, mivel a 2016-os megállapodásban foglalt 6 milliárd euró lassan elfogy. A külügymiszterek erről azonban nem tudtak megállapodni. Csak az északnyugat-szíriai területeknek szánt újabb 60 millió eurós humanitárius segélyt hagyták jóvá, amelyet azonban kétséges, hogy célba tudnak-e juttatni az Asszad-rezsim és az orosz hadsereg támadásai miatt.

(Borítókép: Menekültek a görög-török határon 2020 március 2-án - fotó:  Gokhan Balci / Anadolu Agency / Getty Images)