Újra pályázhatnak az ingyenes európai vonatbérletre a 18 évesek

GettyImages-451194734
2020.03.11. 10:43

Csütörtök déltől pályázhatnak ismét egy hónapos ingyenes európai vonatbérletre a 18 évesek - hívta fel a figyelmet a DiscoverEU program mentora, Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő.

Az egy hónapos InterRail bérletet biztosító program két éve működik, és eddig 70 ezer - közöttük mintegy 1400 magyar - fiatalnak adott lehetőséget arra, hogy ingyen beutazza a kontinenst. Az ötödik pályázati fordulóra március 12-én déltől lehet pályázni itt, a DiscoverEU honlapján. De nem árt sietni, mert mindössze két hétig lehet jelentkezni.

Aki bekerül a programba, 2021. február 28-ig használhatja fel az utazási lehetőséget.

A magyar fiatalok számára is nyitott pályázat feltételei az alábbiak

  • az EU valamelyik országának az állampolgára
  • 2001. július 1. és 2002. június 30. között született
  • a korábbi pályázatokon még nem nyert

A legutóbbi, 2019. novemberi pályázati időszakban összesen 73 941 európai fiatal jelentkezett a 20 020 helyre. A magyarok között összesen 431 bérletet osztottak ki.

"A pályázat elsöprő sikerét mutatja, hogy minden tagországban többszörös a túljelentkezés a helyekre, van olyan tagállam ahol százszoros. A magyar fiatalok által elérhető bérletekre is rendszerint tízszeres a túljelentkezés” - mondta Ujhelyi István.

Az ingyenes vonatbérlet ötlete két német aktivistától, Vincent-Immanuel Herrtől és Martin Speertől származik, akiknek meggyőződése volt, hogy 

az európai összetartozás érzését azzal lehet a legjobban erősíteni a fiatalokban, ha jobban megismerhetik a többi uniós tagállam kultúráját és polgárait.

Az ötletet a magyar EP-képviselő karolta fel elsőként.

Az MSZP-s politikus szerint szerint mindössze 9 milliárd forintba kerülne évente, hogy minden magyar 18 éves egy hónapig utazhasson Európában, de az Orbán-kormány eddig egyetlen ezzel kapcsolatos megkeresésére sem reagált érdemben.

(Borítókép:  Rob Stothard / Getty Images)  • Tippek
  • Lakáshitel