Az EU 80 millió eurót ad a vakcinát fejlesztő cégnek, amit Trump is meg akart szerezni

2020.03.17. 11:42 Módosítva: 2020.03.17. 11:44
Donald Trump szerette volna kivásárolni az Egyesült Államok számára a koronavírus-vakcinát, amin egy európai kutatóintézet dolgozik, az EU pedig 80 millió eurót biztosított egy német labornak az ellenanyag előállítására – a két ügyben ugyanaz a cég az érintett.

Múlt héten arról írt a német sajtó – és ezek nyomán számoltunk be mi is az esetről –, hogy Donald Trump amerikai elnök jelentős pénzösszeget ajánlott fel a német CureVac vállalatnak, akik egy koronavírus elleni védőoltáson dolgoznak, hogy az Egyesült Államoknak exkluzív hozzáférése legyen a vakcinához.

A CureVac közleményében azt írta, hogy sem a céget, sem az általuk kifejlesztett technológiákat nem akarják eladni, fejlesztéseik pedig nem egyetlen ország érdekeit szolgálják. Pár nappal korábban ugyanakkor a vállalat bejelentette, hogy menesztik Daniel Menichella korábbi vezérigazgatót, aki március másodikán találkozott a Fehér Házban Trumppal és a stábjával, hogy a koronavírus elleni oltásról tárgyaljanak.

Hétfőn délben már az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer is elmondta, hogy a nap folyamán a Bizottság vezetése és a német cég tárgyalni fog, este pedig bejelentették, hogy a CureVac 80 millió euróig (kb. 27 milliárd forintig) terjedő uniós forrást kap a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésére. A támogatás az Európai Beruházási Bank azonos összegű kölcsönének uniós garanciája formájában jelenik meg.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke azt mondta, hogy az oltás, ha egyszer elkészül, mindenki számára elérhető lesz, nemcsak Európában, hanem azon kívül is.

A cég 2000 óta működik, oltásaik legnagyobb előnye, hogy hűtés nélkül is megőrzik stabilitásukat, ezzel a széles körű használatuk egyik legnagyobb akadályát sikerült leküzdeni. Kísérleteikre vonatkozó előzetes tanulmányaik szerint a koronavírus-elleni oltóanyaguk ígéretes, a klinikai teszteket 2020 júniusáig szeretnék elindítani. A meglévő gyártóberendezéseiken potenciálisan oltóanyag-milliókat lehet előállítani alacsony költségek mellett.