Macron már előre arról beszélt, hogy az EU lezárja a külső határait

000 1PY1II
2020.03.17. 10:31

Emmanuel Macron francia elnök hétfő este adott televíziós nyilatkozatában alaposan előreszaladva egymagában bejelentette

Kedd délben az EU lezárja a külső határait, minden utazást felfüggesztenek az EU-s és az unión kívüli országok között a következő 30 napra.

A kijelentéssel több gond is van:

  • Az Európai Bizottság valóban létező tervezetéről jelenleg is csak tárgyalnak az uniós tagállamok.
  • Az EU-nak nincs jogi felhatalmazása arra, hogy lezárja a határokat, ezt csak a tagállamok tehetik meg,
  • Ahhoz, hogy ez valóban bekövetkezzen, az összes tagállamnak igent kell mondania.
  • A tervek szerint az uniós állam- és kormányfők kedd délután 5 órakor kezdődő videókonferenciájukon hagyják majd jóvá az intézkedéseket.
  • A 27 uniós vezetőnek Macron csak egyike.
  • A tervezet szerint az utazási tilalom csak részleges lenne: az uniós állampolgárok hazatérhetnének, és külföldi állampolgárságú orvosok, nővérek és kutatók beutazását is engedélyeznék.

Ugyanebben a televíziós nyilatkozatában jelentette be Macron azt is, hogy két hétig kijárási tilalmat rendel el a francia állampolgárok számára, akik ezentúl csak akkor hagyhatják el az otthonukat, ha gyógyszerért vagy élelmiszerért indulnak. „Háborúban állunk” – magyarázta. Erre valóban volt jogköre.

(Borítókép: Ludovic Marin / AFP)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!