EP: Ne jöjjenek a képviselők Brüsszelbe, szavazzanak írásban!

2020.03.19. 16:23

Az Európai Parlament vezetősége arra kéri a képviselőket, hogy ne menjenek Brüsszelbe a jövő héten. Az EP elnökéből és a frakcióvezetőkből álló úgynevezett elnökök értekezlete csütörtök délután döntött úgy, hogy engedélyezi az írásbeli szavazást a képviselők számára.

Jövő csütörtökön az EP rövidített plenáris ülést tart, ahol egy sor uniós válságkezelő intézkedésről kell szavazniuk, amely a koronavírus terjedésének a feltartóztatását vagy a gazdasági károk enyhítését szolgálja.

Az elnökök értekezletének – szintén videókonferencián hozott – döntése értelmében azok a képviselők, akik jelenleg is Brüsszelben vannak, bemehetnek az intézménybe, de 

a többiektől kifejezetten azt kérik, ne utazzanak.

Mindenki számára lehetővé teszik az írásbeli szavazást a plenáris ülésen és a szakbizottságokban is. A szakbizottságoknak és politikai csoportoknak engedélyezik, hogy videókonferenciát tartsanak.

A plenáris ülést egyébként egy héttel későbbre tervezték, de a hatékony válságkezelés miatt előre kellett hozniuk a szavazásokat. Az EP dolgozóit már a múlt héten arra kérték, hogy április második hetéig otthonról dolgozzanak. Az EP elnöke, David Sassoli maga is önkéntes karanténba vonult a múlt héten, miután Olaszországban töltötte az előző hétvégét.

Az európai állam- és kormányfők jövő hétre tervezett brüsszeli csúcstalálkozóját is elhalasztották a COVID-19 miatt, az uniós vezetők videókonferencián fognak tárgyalni, mint most kedden tették.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!