50 millió euróért halmoz fel az EU egészségügyi raktárkészleteket

2020.03.19. 14:17

Közös európai raktérkészletet hoz létre orvosi eszközökből az Európai Unió – jelentette be a válságkezelésért felelős uniós biztos, Janez Lenarčič az EU újabb intézkedését a koronavírus megfékezése érdekében.

Az EU összesen 50 millió eurót (kb. 17,7 milliárd forintot) szán a készletek létesítésére, ahol a sürgősségi ellátáshoz szükséges eszközöket, például lélegeztetőgépeket, védőfelszereléséket, oltóanyagot, gyógyszereket és laboratóriumi felszerelését fognak tárolni.

Az angol megmentés (rescue) szót kicsit átvariáló „rescEU” névre hallgató program „a készlethiánnyal küszködő tagállamokat fogja segíteni abban, hogy továbbra elláthassák a betegeket és megóvják az egészségügyi dolgozóik egészségét, meggátolva a vírus további terjedését” – magyarázta Lenarčič.

A költségek 90 százalékát állja majd az uniós közös költségvetés,

a maradékot a tagállamoknak kell majd előteremteniük.

Azok a tagállamok, amelyek szeretnének otthont adni az uniós egészségügyi raktárkészleteknek, holnaptól jelentkezhetnek a programba. A raktárak feltöltésére az adott országnak kell majd közbeszerzési pályázatot kiírnia.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Tippek
  • Hírek