100 ezer európait kell hazahozni a koronavírus miatt

2020.03.19. 15:24

100 ezer uniós állampolgár kért eddig segítséget ahhoz, hogy hazatérhessen Európába – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy Twitterre posztolt videóban. A koronavírus terjedése miatt a világ számos pontján törölték a repülőjáratot és korlátozták a szabad mozgást, ami miatt európaiak tömegei ragadtak külföldön.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön arról beszélt, hogy 4500 olyan magyar állampolgár van külföldön, aki regisztrált konzuli védelemre. Mindenkit szeretnének hazahozni, aki haza akar jutni, de bizonyos utak biztosan nem lesznek egyszerűek, mondta, arra hivatkozva, hogy világszerte folyamatosan szigorodnak a légiforgalmi korlátozások.

Az Európai Bizottság jelenleg 13 repülőjárat megszervezésén dolgozik, hogy összesen mintegy 3 ezer embert hozzanak haza Egyiptomból, Marokkóból, a Fülöp-szigetekről, Tunéziából és Argentínából. Ezután Peruból, a Maldív-szigetekről, Mongóliából és több afrikai országból is szerveznek majd járatokat az ott rekedt európaik számára.

Von der Leyen szerint eddig 1200 európait hozta haza az EU segítségével, például az elmúlt napokban százakat mentettek ki Marokkóból.

Az uniós állam- és kormányfők keddi rendkívüli videókonferenciájukon arról egyeztek meg, hogy 30 napra korlátozzák a beutazást az EU területére. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azonban minden uniós polgárt megnyugtatott afelől, hogy segíteni fognak nekik abban, hogy hazajussanak.

Von der Leyen a héten szinte minden nap közzétett egy videóüzenetet a közösségi médiában, amelyben az EU legújabb lépéseiről számol be a koronavírus elleni küzdelemben. A legfrissebb itt látható:

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!