A koronavírus-járvány miatt nő az internetes bűnözés

2020.03.24. 16:04

Egészségügyben utazó internetes csalókra hívta fel a figyelmet Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke kedden az Europol igazgatójával, Catherine De Bolle-lal találkozott, ezt követően tette közzé figyelemfelhívó videóját.

A csalók egyrészt a koronavírus-járvány miatti aggodalmakat, másrészt azt használják ki, hogy nagyon sokan a távmunka miatt egész nap otthon és online vannak. „Az internetes bűnözés mennyisége megnövekedett az EU-ban. Az interneten értékesített hamis gyógyszerek, fertőtlenítő spray-k vagy csodás gyógymódok száma megdöbbentő” – mondta Ursula von der Leyen.

Az Europol tagállami kormányokkal, rendőri szervekkel és más ügynökségekkel együttműködve az elmúlt hetekben nagyszabású akciót hajtott végre hamis gyógyszerekkel kereskedő csalókkal szemben. Ennek eredményeként világszerte több mint 4,4 millió tonna hamis gyógyszert foglaltak le, 37 szervezett bűnözői csoportot számoltak fel és 121 embert tartóztattak le. 2500 weboldalt pedig bezárattak.

A Bizottság elnöke arra kér mindenkit, hogy kétszer is győződjenek meg arról, hogy ahol vásárolni akarnak, azt a webhelyet megbízható szervezet, cég üzemelteti-e. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ha elkészül a koronavírus elleni oltás, akkor arról mindenki hiteles, megbízható forrásból, állami szervek révén fog értesülni.

Míg az online térben növekszik a bűnözés, az utcákon csökken. Belga lapértesülések szerint az országban eddig – a lakossági korlátozó intézkedések bevezetése óta – hozzávetőleg 30 százalékkal kevesebb bűncselekmény történt. Értelemszerűen a kisebb forgalom miatt kevesebb a közlekedési bűncselekmény, és egyelőre nem tapasztalható, hogy bezárt irodákat, vagy lezárt építési területeket fosztogatnának. Philippe Van Linthout, a nyomozóbírók szövetségének elnöke példaként azt említette, hogy sokkal kevesebb román banda tör be üzletekbe, illetve kevesebbet lopnak a boltokból, mert az üzletek vagy bezártak, vagy a tulajdonosok éberebbek. És ugyancsak kevesebb a drogdíler is az utcákon.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!