Eurókötvények kiadását javasolja kilenc uniós vezető

2020.03.25. 19:21 Módosítva: 2020.03.25. 20:58

Eurókötvények kibocsátását kéri kilenc uniós ország vezetője egy közös levélben, hogy a koronavírus miatt keletkező gazdasági károkat orvosolni tudják. A négy legnagyobb európai gazdaság közül három – francia, olasz és spanyol – vezetői is aláírták a Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének címzett dokumentumot, ami hamar kiszivárgott a sajtónak.

A helyzet súlyosságára való tekintettel a belga, francia, görög, ír, olasz, luxemburgi, portugál, szlovén és spanyol állam- és kormányfők azt javasolják,

kezdjünk el dolgozni egy olyan közös adósságkezelési eszközön, amelyet egy európai intézmény ad ki, és azonos módon, az összes tagállam számára biztosít piaci finanszírozást.

A köznyelvben csak eurókötvényként emlegetett megoldás lényege az, hogy az adósságért nem a tagállamok vállalnának felelősséget egyenként, hanem az EU egésze. Az ötlet már az eurózóna 2009-ben kezdődő válsága idején is felmerült, de akkor elbukott a tagállamok ellenállásán. Az egyik ok az volt, hogy sokan – élükön Németországgal – nem akartak garanciát vállalni a túlzott költekezés miatt bajba jutott államok adósságáért, mivel félő lett volna, hogy végül nekik kell az egész cechet megfizetni. Emellett a közös kötvények kibocsátása hatalmas lépés lett volna a fiskális föderalizáció felé is, amelyben a tagállamok az EU javára lemondanak a pénzügyi önállóságukról.

Az eurózóna pénzügyminiszterei kedden már tárgyaltak a közös adósság ötletéről, de még arról sem tudtak megegyezni, hogy az eurózóna válsága során kompromisszumos megoldásként, az EU-tól teljesen különböző nemzetközi szervezetként bejegyzett  garanciaalapon, az Európai Stabilitási Mechanizmuson (ESM) keresztül hitelezzenek-e a tagállamoknak. Az uniós vezetők csütörtökön újra napirendre veszik az ügyet.

A kilenc vezető azt is kéri Charles Micheltől, hogy

a 2020-as és 2021-es uniós költségvetésben hozzanak létre egy külön kiadási tételt a koronavírus okozta károk enyhítésére.

Azt is el szeretnék érni, hogy az uniós vezetők felhatalmazást adjanak az Európai Bizottságnak arra, hogy járványügyi stratégiát dolgozzon ki.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Tippek
  • Bankszámla