Lezárt határokkal ünnepli Schengen a 25. születésnapját

DKRCS20200312015
2020.03.26. 16:44

25 éve lépett életbe az európai határokat lebontó Schengeni Egyezmény, ám az évfordulónak ironikus színezet ad, hogy gyakorlatilag az összes európai határon visszaállították a határellenőrzést a koronavírus terjedése miatt.

Az Európai Bizottság nyilvántartása szerint az EU 22 schengeni tagállam közül mindössze nyolc nem vezetett be korlátozásokat: Szlovákia, Szlovénia, Görögország, Lettország, Málta, Hollandia, Luxemburg és Olaszország. Ám ez pusztán formalitás, mivel Máltának egyáltalán, Görögországnak meg schengeni országgal nincs szárazföldi határa, a többiek szomszédai pedig mind lezárták a határokat, a repülőjáratok nagy részét pedig törölték.

Az évforduló alkalmából az ideiglenes határellenőrzések eltörlésére szólított fel Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter csütörtökön.

Most fontosabb a szolidaritás, mint valaha. A schengeni együttműködés segítségével leszünk csak képesek arra, hogy szembenézzünk a járvány hihetetlenül nehéz kihívásaival

- írta közleményében. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is "nonszensznek" nevezte a határellenőrzéseket az Európai Parlamentben mondott beszédében csütörtökön. "A válságot nem lehet korlátozásokkal megoldani" - tette hozzá, és hangsúlyozta, hogy csak az áruk és szolgáltatások szabad áramlásával lehet elkerülni, hogy a élelmiszer- és gyógyszerhiány alakuljon ki Európában.

Az európai határokat lebontó egyezményt 1985-ben írták alá a luxemburgi Schengen városában, de csak tíz évvel később, 1995. március 26-án lépett életbe. Az együttműködésnek jelenleg 22 uniós állam a tagja, illetve Svájc, Norvégia, Lichtenstein és Izland.

A Schengeni Egyezmény nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az EU egyik legnagyobb vívmánya, a személyek és áruk szabad áramlása megvalósulhatott. A szabályok azonban lehetővé teszik, hogy

a tagállamok rendkívüli helyzetekben visszaállítsák a határellenőrzést, ha úgy értékelik, hogy ez elengedhetetlenül fontos a közrend és közegészségügy védelme érdekében.

Az Európai Bizottság ebben az esetben csak kérheti a tagállamokat, hogy viselkedjenek racionálisabban.

Ezt az elmúlt két hétben többször meg is tette, gyakorlati útmutatót adott ki a kamionoknak elsőbbséget biztosító zöld sávokról, ajánlást a határigazgatáshoz. A politikai nyomásgyakorlás eszközét alkalmazva Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke gyakran beszél a témáról a nyilvánosság előtt, Adina Vălean közlekedési biztos pedig rendszeresen egyeztet a miniszterekkel.

(Borítókép:  A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a rendőrség ellenőrzi a Magyarországra beutazókat Hegyeshalomnál a határátkelőnél 2020. március 12-én. -fotó:  Krizsán Csaba / MTI)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!