Az ENSZ emberi jogi biztosa is aggódik a magyar koronavírus-törvény miatt

2020.03.27. 20:13

Az ENSZ emberi jogi biztosa is aggodalmát fejezte ki a magyar koronavírus-törvénnyel kapcsolatban. A Rupert Colville szóvivő által jegyzett közlemény szerint a törvényjavaslat

gyakorlatilag korlátlan hatalommal ruházná fel a magyar kormányt a rendelettel történő kormányzáshoz, és egyértelmű határidő nélkül egyszerűen megkerüli a parlamenti ellenőrzést.

Ezért arra kéri a magyar kormányt, hogy tegyen eleget nemzetközi jogi kötelezettségeinek.

A magyar parlament jövő hétfőn szavaz ismét a koronavírus-törvényről, mivel hétfőn nem sikerült megszerezni a képviselők négyötödének támogatását a jogszabályhoz, amely határozatlan időre lehetővé tenné a kormány számára, hogy az országgyűlés kiiktatásával, rendeleti úton kormányozzon. A felhatalmazási törvény részleteiről itt írtunk részletesen.

Az ENSZ emberi jogi biztosának közleménye figyelmeztet, hogy "a nemzetközi emberi jog értelmében a veszélyhelyzeti kormányzásnak és a kapcsolódó intézkedéseknek szigorúan átmeneti jellegűeknek kell lenniük, az adott helyzet kezelésére korlátozva, és megfelelő biztosítékokat kell tartalmazniuk", beleértve a parlamenti és a bírói kontrollt.

Külön aggodalomra ad okot a dokumentum szerint, hogy a törvény legfeljebb öt év szabadságvesztéssel büntetné azt, aki álhírek terjesztésével hátráltatja a kormány válságkezelését, mert a jogszabály

a jelenlegi formájában negatívan befolyásolhatja az újságírók törvényes munkáját, és befolyásolhatja a véleménynyilvánítás szabadságát Magyarországon.

Az ENSZ tanácsa szerint dezinformáció elleni küzdelem fontos, de  a kormánynak érdemes együttműködnie a közösségimédia-platformokkal, akik a veszélyes üzeneteket azonosítják és megjelölik, így biztosítva a közegészségügy védelme érdekében hozott hatékony intézkedéseket.

A közlemény elismeri, hogy a magyar és az összes többi kormánynak nehéz döntéseket kell meghoznia járvány miatt.  Az intézkedéseknek azonban arányosnak kell lenniük a becsült kockázattal, és méltányos módon kell alkalmazni őket, különös figyelmet szánva az időtartamra. "Az intézkedéseket legitim közegészségügyi célok elérésére érdekében kell és lehet alkalmazni" - szögezi le Colville.

Kedden az Európa Tanács főtitkára, Marija Pejcinovic Burić levélben hívta Orbán Viktor figyelmét, hogy a koronavírus-járvány okozta különleges helyzetben hozott tagállami intézkedéseknek is meg kell felelniük az ország alkotmányának, a nemzetközi normáknak, és tiszteletben kell tartaniuk a demokratikus alapelveket. 

Válaszában Orbán Viktor arra kérte a főtitkárt, hogy tanulmányozza át a tövénytervezet szövegét, és ha már segíteni nem tud, ne akadályozza a magyar kormány erőfeszítéseit a válságkezelésben.

Az Európai Unió intézményei, az Európai Bizottság és az Európai Parlament is foglalkoznak a koronavírus-törvénnyel, az EP állampolgári jogi, belügyi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE), a szociáldemokrata frakció és egy 87 képviselő által aláírt levél is ugyanazokra az aggályokra hívta fel a figyelmet, mint az ENSZ és az Európa Tanács. A Politico uniós ügyekkel foglalkozó hírportálnak Didier Reynders jogérvényesülért felelős biztos pénteken azt nyilatkozta, hogy az elfogadás után meg fogják vizsgálni, hogy a magyar koronavírust-törvény "megfelel-e a jogállamisági és emberi jogi követelményeinknek." 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!