Brüsszel üzent Orbánnak: A vírus elleni fellépést nem akadályozzuk, az európai normákra figyelünk

2020.03.30. 14:34

„Senkit nem akadályozunk meg abban, hogy megtegye a szükséges lépéseket, de éberen vigyázunk arra, hogy a koronavírus elleni küzdelemben az európai normákat a politika minden területén betartsuk” – reagált az Európai Bizottság vezető szóvivője, Eric Mamer hétfőn egy újságírói kérdésre Orbán Viktor miniszterelnöknek a Kossuth rádióban adott interjújával kapcsolatban.

Legyen az Magyarország vagy bármelyik másik ország, senki sem tudja a koronavírus okozta válságot egymagában legyőzni

– tette hozzá.

A kormányfő pénteken azt mondta az EU-val kapcsolatban, hogy „ha már segíteni nem tudnak, mert nem tudnak, akkor legalább ne akadályozzák a magyarokat a védekezésben”. Majd azt is hozzátette, hogy „Kínától és a Türk Tanácstól kaptunk segítséget. Így áll ebben a pillanatban a helyzet. Ettől mi még maradunk az EU tagjai. Ez az otthonunk, de látni kell, hogy most nem innen jön a segítség.”

Mamer arra is felhívta a figyelmet, hogy a Bizottság javaslatára felfüggesztették a szigorú uniós költségvetési szabályokat, és a tagállamok anélkül támogathatják a bajba jutott vállalkozásokat, folyósíthatnak a munkanélküli segélyeket vagy fejleszthetik az egészségügyet, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indítana amiatt, hogy túlságosan megugrottak az állami kiadások.

A szóvivő arra is emlékeztetett, hogy a Bizottság ajánlásokkal igyekszik a tagállamokat rábírni arra, hogy a határellenőrzések mellett is biztosítsák az európai gazdaság fenntartása szempontjából nélkülözhetetlen áruk és munkaerő szabad áramlását. Kitért arra is, hogy

37 milliárd eurós Koronavírus-reagálási Befektetési Kezdeményezésből 5,6 milliárd eurót, vagyis mintegy 2000 milliárd forintot Magyarországnak szánnak.

A támogatás hátteréről itt írtunk részletesen.

Nagyon ritka egyébként, hogy a Bizottság szóvivői reagálnak a politikusok beszédeire. Az újságírók hasonló kérdéseire Mamer legtöbbször azt szokta mondani: „Nem azért vagyunk itt, hogy nyilatkozatokról nyilatkozgassunk.”

Az Európai Bizottság a hétvégén a 2020-as uniós költségvetés módosítására is javaslatot tett, amelyben

50-ről 80 millió euróra emelték a RescUe névre keresztelt uniós egészségügyi raktárkészlet felállítására szánt összeget. A kezdeményezéshez egyébként a magyar kormány is csatlakozott,

derült ki a belügyminisztérium közleményéből, amelyet az MTI közölt vasárnap este.

A tervek szerint egy-két uniós tagállamban hoznának létre stratégiai raktárközpontot, amely a válság esetén gyógyszereket, védőfelszerelést, lélegeztetőgépeket, oltóanyagot biztosítana a bajbajutott tagállamok számára. A korábbi tervekkel ellentétben a költség egészét az uniós költségvetés fedezné – mutatott az Európai Bizottság szóvivője, Újvári Balázs hétfőn.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!