Von der Leyen is a demokrácia fontosságára figyelmeztet a válságkezelésben

2020.03.31. 13:29 Módosítva: 2020.03.31. 15:34

A legnehezebb időkben is ki kell tartani a szabadság, demokrácia, jogállamiság és az emberi jogok tiszteletének európai értékei mellett – írja Ursula von der Leyen , az Európai Bizottság elnöke egy kedden kiadott közleményben.

Az intézmény vezető szóvivője, Eric Mamer pedig bejelentette, hogy a Bizottság meg fogja vizsgálni az összes tagállamban bevezetett rendkívüli intézkedéseket, beleértve a magyar koronavírus-törvényt is. A biztosok szerdai ülésén már tárgyalni fognak a helyzetről.

A közlemény nem említi nyíltan a hétfőn elfogadott koronavírus-törvényt, de az Európai Bizottság szóvivőinek és a jogérvényesülésért felelős biztos, Didier Reynders nyilatkozatainak fényében egyértelmű üzenetnek tűnik a magyar kormány számára. A szóvivő pedig a Magyarországgal kapcsolatos kérdésekre reagálva olvasta fel a dokumentumot a kedd déli sajtótájékoztatón.

Von der Leyen elismeri, hogy a koronavírus jelentette nehéz helyzetben gyors és hatékony intézkedések szükségesek az emberek egészségének érdekében. De a „vészhelyzeti intézkedések nem mehetnek az alapvető jogok és értékek európai szerződésekben foglalt normáinak rovására” – írja a közlemény, ami külön kitér a szabad sajtó munkájának fontosságára, amelynek a segítségével tájékoztatni lehet a közvéleményt és megakadályozni az álhírek terjedését. A törvénynek az álhírek terjesztésére vonatkozó részeit ezért különös figyelemmel fogja a Bizottság vizsgálni – árulta el a szóvivő.

A Bizottság elnöke arra is figyelmeztet, hogy a rendkívüli intézkedéseknek szigorúan arányosnak és szükségesnek kell lennie. „Nem tarthatnak örökké. Ráadásul, a kormányoknak lehetővé kell tennie, hogy az intézkedéseket rendszeresen felülvizsgálják” – teszi hozzá.

 

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárnak a Twitteren közzétett posztja szerint

a magyar kormány teljes mértékben egyetért az Európai Bizottság elnökével.

Kovács szerint az  intézkedések összhangban vannak az uniós szerződésekkel, valamint a magyar alkotmánnyal, tiszteletben tartják a jogállamiságot, az uniós normákat és a sajtószabadságot.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!