Tusk: A Néppárt tagjai gondolják majd át eddigi álláspontjukat a Fideszről

2020.04.01. 13:41 Módosítva: 2020.04.01. 17:01

Az uniós biztosok szerdai ülésükön külön tárgyaltak a magyar koronavírus-törvényről. Az Európai Bizottság az összes tagállamban bevezetett rendkívüli intézkedést meg fogja vizsgálni – jelentette be az intézmény vezető szóvivője, Eric Mamer. 

A magyar koronavírus-törvény elfogadása komoly hullámokat vetett az európai politika többi színterén is. Az Európai Néppárt egyes tagpártjai ismét a Fidesz kizárását követelik. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint a magyar kormányt kellene karanténba helyezni az uniós döntéshozatalban.

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke szerdai keltezésű levelében arra kéri a tagpártokat, gondolják át a Fidesz tagságával kapcsolatos álláspontjukat, ha már nem a koronavírus elleni harccal kell törődniük. A kiszivárgott levelet Euronews tudósítója, Shona Murray tette közzé a Twitter-oldalán.

A másfél oldalas dokumentum nagy része a koronavírus elleni válságkezelés és az uniós fellépés fontosságáról szól, ám az utolsó bekezdéseket a magyar koronavírus-törvénynek szenteli Tusk. „Politikailag veszélyes és erkölcsileg elfogadhatatlan a koronavírust állandó vészhelyzet bevezetésére használni” – szögezi le a Néppárt elnöke, aki a magyar jogszabályt „a célnak nem megfelelőnek és aránytalannak” nevezi.

Az írás előzménye, hogy a dán Konzervatív Néppárt EP-képviselője, Pernille Weiss a Twitteren jelentette be kedden, hogy pártjának elnökével, Soren Pape Poulsennel közösen levélben kérik Tusktól és a Néppárt EP-frakciójának vezetőjétől, Manfred Webertől a Fidesz kizárását a pártcsaládból. Weiss a Népszavának azt nyilatkozta, hogy tudomása van arról, hogy több más tagpárt is egyetért a kezdeményezéssel. A dánok levele önmagában nem elég: a szabály szerint legalább hét tagpártnak kell kérnie a kizárást (akik minimum öt országot képviselnek), hogy újra napirendre vegyék a kérdést. Februárban a Néppárt politikai gyűlése abban maradt, hogy a Fidesz tagságát továbbra is felfüggesztik, míg a magyar kormány nem változtat a politikáján.

Ezen a véleményen van a Néppárt egyik befolyásos figurája, Alexander Stubb volt finn miniszterelnök is a Financial Times beszámolója szerint. Stubb úgy véli, 

most jött el az idő arra, hogy a Néppárt kizárja a Fideszt a tagjai közül,

és az ügy komoly próba elé állítja lesz az uniós és néppárti vezetést, hogy képesek lesznek-e fellépni az elveik érdekében.

Tusk egy Radosław Sikorski lengyel néppárti EP-képviselővel és volt külügyminiszterrel közös videóban is beszélt arról, mennyire aggódik Európa jövője miatt – vette észre az Euronews.

„Néhány politikus és néhány társadalom úgy viselkedik, mint egy vírus, nem pedig úgy, mint az oltás. Az EU felépítése nagyon nehéz volt. A megtartása pedig folyamatos erőfeszítést és jó szándékot igényel.

A lerombolása pedig egy másodperc tört része alatt bekövetkezhet. Ha brexit, Kaczyński, Orbán, vagy Trump logikája győz, lehet, hogy az EU nem éli túl”

– mondta a Néppárt elnöke.

Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint pedig „politikai karanténba kellene helyezni Magyarországot”. A német Die Welt lapnak adott interjújában rámutat arra, hogy „ha egy európai kormány különleges felhatalmazást kap a koronavírus elleni küzdelemben, az sehol nem eredményezi a parlament felfüggesztését, csak Magyarországon”. A miniszter szerint a következő generációk érdekében nem szabad engedni az „orbanizációt”, ami „lényegesen eltér a demokrácia szabályaitól”. 

Asselborn szerint ezért haladéktalanul politikai karanténba kellene helyezni a magyar kormányt az uniós döntéshozatalban, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy

az európai kollégáik nem ülnének tárgyalóasztalhoz az EU-hoz akkreditált magyar diplomatákkal és a magyar miniszterekkel.

2000-ben már volt erre példa: az osztrák kormánnyal függesztette fel az együttműködést az EU – akkor még – 14 másik tagállama, miután a szélsőjobbos Jörg Haider-féle Osztrák Szabadságpárt kormánykoalícióra lépett a Wolfgang Schüssel vezette Osztrák Néppárttal.

A német parlament külügyi bizottságának elnöke, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökségért is versenyben lévő Norbert Röttgen azt írja a Twitteren: az EU 26 országának, beleértve Németországot is, a magyar kormány értésére kell adnia, hogy nem tűrik el, hogy visszaéljen demokratikus jogokkal a koronavírusra hivatkozva.

Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli kedd este kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy „minden uniós tagállamnak kötelessége fenntartani és megvédeni az alapvető értékeket. Az Országgyűlésnek továbbra is működnie kell, és a sajtószabadságot meg kell őrizni. Senki nem használhatja ki ezt a járványt a demokratikus szabadságjogok aláásására.” 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön