100 milliárd euróval pótolná ki az EU a koronavírus miatt kieső fizetéseket

2020.04.02. 14:14 Módosítva: 2020.04.02. 14:46

100 milliárd eurós munkahelyvédelmi programot jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön.

A SURE (angolul: biztos, bizonyos) program keretében a vállalatok kevesebb órában foglalkoztatnák az alkalmazottaikat, de továbbra is teljes fizetést folyósítanának a munkavállalóknak. A program célja, hogy

megakadályozza a tömeges elbocsátásokat.

A különbözetet a tagállamok fizetnék ki a cégeknek, és erre a fedezetet az a hitel nyújtaná, amelyet az EU ad a kormányoknak.

A jelenlegi tervek szerint az Európai Bizottság venne fel hitelt a nemzetközi pénzügyi piacokon, amelyeket a tagállamnak adna tovább, szintén hitel formájában. A megoldás azért lenne kedvező a különösen nehéz helyzetben lévő országok, például Olaszország és Spanyolország számára, mert az EU náluk jobb feltételekkel juthat finanszírozáshoz. Ahhoz azonban, hogy az Európai Bizottság felvehesse a 100 milliárdos hitelt, a tagállamoknak az összeg negyedért kezességet kellene vállalniuk. Hogy kinek mekkora összegért kell garanciát vállalnia, azt az ország nagysága és gazdasági teljesítménye alapján határoznák meg. De a program csak akkor indulhat, ha mind a 27 tagállam belemegy a kezességvállalásba.

Ugyanakkor kérdéses, hogy az eurókötvényeket élesen elutasító tagállamok, például Németország vagy Hollandia beleegyezik-e egy egészen hasonló megoldásba, amikor az EU, vagyis végeredményben a befizető tagállamok vesznek fel közösen hitelt. 

A tervek szerint a programmal a koronavírus miatt különösen hátrányos helyzetbe került tagállamokat segítené ki az Európai Bizottság. Azonban míg a kohéziós alapok átcsoportosításával kialakított 37 milliárd eurós befektetési kezdeményezésnél nemzeti kvóták vannak az országok mérete és gazdasági teljesítménye alapján, a SURE-nál nem lennének az országok számára előre leosztott összegek, a döntés a Bizottság kezében lenne.

A mintát a német Kurzarbeit (azaz rövid munka) program adta az uniós kezdeményezéshez, és a Bizottság reményei szerint az összes tagállam szociális ellátó rendszere képes lesz majd alkalmazni.

A kezdeményezést az európai tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia a következő hetekben.

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője a Facebook-on tartott sajtótájékoztatóján felszólította az Orbán-kormányt, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez. "Látható, hogy minden európai kormány ad bérpótló támogatást, egyedül a magyar kormány nem hozza meg ezt a döntést. Ebben segít az új 100 milliárd munkahelyvédelmi csomag" - mondta a politikus.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!