A transzneműek jogait csorbító törvénytervezet ellen tiltakozik 63 EP-képviselő

2020.04.15. 18:00 Módosítva: 2020.04.15. 20:39

63 EP-képviselő tiltakozik nyílt levélben a két hete benyújtott salátatörvény transzneműekre vonatkozó rendelkezései ellen. A politikusok arra kérik Varga Judit igazságügyi minisztert és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy vonják vissza a nemváltoztatást jogilag ellehetetlenítő javaslatot.

A Semjén Zsolt KDNP-elnök és miniszterelnök-helyettes által beterjesztett módosítás lényege, hogy a hivatalos iratokban az eddig használt „nem” kifejezés helyett a „születési nemet” tenné kötelezővé.

A transznemű és interszexuális emberek védelmében alapvető fontosságú, hogy a nemváltást jogilag is elismerjék – mutatnak rá az EP-képviselők, akik arra is emlékeztetnek, hogy ennek megtiltása az európai emberi jogi normákkal, többek között az Európa Tanács és az Európai Parlament határozataival is ellentétes.

Ezért arra kérik a minisztereket, hogy az európai emberi jogi sztenderdek fenntartása érdekében vonják vissza a salátatörvény nemváltoztatásra vonatkozó rendelkezéseit.

Az aláírók között van a magyar jogállamiság védelmében indított hetes cikk szerinti eljárás EP-s jelentéstevője, Gwendoline Delbos-Corfield, az állampolgári jogi, belügyi és igazságügyi szakbizottság (LIBE) számos tagja.

Egyetlen magyar EP-képviselőként a DK-s Rónai Sándor csatlakozott a kezdeményezéshez. A politikus az EUrologusnak azt nyilatkozta, hogy "a transznemű emberek jogi nemváltoztatásának ellehetetlenítése a sötét középkort idézi, nem fogjuk hagyni, hogy másodrendű állampolgárokként kezeljék őket." A képviselő szerint a vészhelyzetben a magyar kormány dolga az lenne, hogy a járványt megfékezve megóvja az emberek egészségét és munkahelyet.

Ehelyett az emberek legbelsőbb magánügyeivel foglalkoznak, és a salátatörvénybe csomagolva keltik tovább a gyűlölelet, terjesztik szélsőséges nézeteiket, és olyan intézkedéseket hoznak, melyeknek semmi köze a járványhoz.

A törvénytervezet kapcsán négy transzneművel beszélgetett az Index arról, milyen út vezet a felismeréstől a nemváltásig, és milyen nehézségekkel szembesülhetnek ezután.