350 milliárd forintos magyarországi programot hagyott jóvá Brüsszel

2020.04.17. 13:21

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a 350 milliárd forint összegű programot, amely a koronavírus-járvánnyal összefüggésben hivatott a magyar gazdaságot támogatni. A program finanszírozása az uniós strukturális alapokból történik. 

A 350 milliárd forintos magyar program az európai strukturális alapokból finanszírozott közvetlen támogatásokon, kölcsönökön és tőkebefektetési intézkedéseken keresztül segíti a magyar vállalkozásokat. Támogatni fogja a koronavírus-járvány gazdasági következményeit elszenvedő vállalatokat ebben a nehéz időszakban. A tagállamokkal együttműködve továbbra is arra törekszünk, hogy a nemzeti támogatási intézkedések összehangolt és hatékony módon, az uniós szabályokkal összhangban léphessenek életbe

- kommentálta a döntést Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnöke. Magyarország egy 350 milliárd forint összegű támogatási programot jelentett be a Bizottságnak, hogy segítséget nyújtson a koronavírus-járvány által érintett vállalkozásoknak közvetlen támogatások, kölcsönök és tőkebefektetési intézkedések formájában, az uniós strukturális alapok e célra történő felhasználásával. A program minden olyan vállalkozás – azaz mikro-, kis- és középvállalkozás, valamint nagyvállalat – előtt nyitva áll, amely hozzáfér az európai strukturális alapokhoz, és a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak betudható nehézségekkel küzd.

A Bizottság megállapította, hogy a program összhangban van az ideiglenes állami támogatási keretszabályban meghatározott feltételekkel, különös tekintettel a következőkre: a támogatás összege vállalkozásonként legfeljebb 800 000 euró (az elsődleges mezőgazdasági termelés esetében vállalkozásonként legfeljebb 100 000 euró, a halászati és akvakultúra-ágazat esetében pedig vállalkozásonként legfeljebb 120 000 euró), illetve nem nyújtható támogatás olyan vállalkozásoknak, amelyek 2019. december 31-én már nehéz helyzetben voltak.

Az Európai  Bizottság múlt héten már hozott egy hasonló döntést, akkor 50 milliárd forint felhasználását engedélyezte hasonló célokra.