31,5 milliárdos magyar bértámogatási programot hagyott jóvá az Európai Bizottság

2020.04.20. 13:49

Engedélyezte az Európai Bizottság a magyar kormány 31,5 milliárd forintos bértámogatási programját, amely a kutatás-fejlesztésben érdekelt vállalatoknak nyújt segítséget. 

A most jóváhagyott magyar programnak köszönhetően a kutatóknak és cégeknek a koronavírus-járvány alatt és után sem kell leállniuk a kutatás-fejlesztéssel. Meg kell őriznünk a munkahelyeket innovatív szektorokban annak érdekében, hogy a válság után az európai gazdaság visszaállhasson a rendes kerékvágásba

– írta a döntést bejelentő közleményében Margrethe Vestager digitális ügyekért és versenyjogért felelős biztos.

Márciusban jelentette be az Európai Bizottság, hogy a járvány gazdasági kárait enyhítendő, kivételt fog tenni az uniós versenyjogi szabályokban, és engedélyezi azokat a támogatásokat, amelyeket a tagállamok a bajbajutott vállalkozások megmentésére vagy az egészségügyi fejlesztésekre szánnak. 

A Bizottság egyik legfontosabb és kizárólagos hatásköre, hogy biztosítsa a tiszta és méltányos versenyt az uniós belső piacon. Ezért a tagállamoknak előzetes engedélyt kell kérniük, ha anyagi segítséget vagy adókedvezményt akarnak egy vállalatnak adni, és ha mégis megteszik jóváhagyás nélkül, komoly szankciókkal kell szembenézniük.

A rugalmas válságkezelés jegyében most azonban nemhogy kivételt tettek, hanem létrehoztak egy olyan munkacsoportot is a Bizottságon belül, amely 24 órán belül képes a támogatási javaslatokat elbírálni.

Korábban a Bizottság már jóváhagyott egy 50 milliárd forintos közép- és nagyvállalkozások támogatására szánt programot, és egy 350 milliárd forintos csomagot is, amely az európai strukturális alapokból finanszírozott közvetlen támogatásokon, kölcsönökön és tőkebefektetési intézkedéseken keresztül segíti a magyar vállalkozásokat.