Varga Judit: Elképesztő a Magyarország elleni politikai vádaskodás

2020.04.23. 10:54

Elképesztő, hogy a koronavírus-járvány kihívásai közepette egyes politikusok legfontosabb feladata a Magyarország elleni politikai vádaskodás – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön az MTI tudósítása szerint.

A miniszter előző nap vett részt az európai ügyekkel foglalkozó uniós miniszterek videókonferenciáján. Az ülés fő feladata az volt, hogy az európai állam- és kormányfők csütörtöki videókonferenciáját előkészítse, ahol főként a koronavírus utáni gazdasági helyreállításról és a 2021–27-es keretköltségvetésről lesz szó. 

A szerdai miniszteri tanácsülésen ugyanakkor azokról a vészhelyzeti intézkedésekről is tárgyaltak, amelyeket a tagállamok a koronavírus miatt vezettek be. A Népszava információi szerint a miniszterek kétharmada említette meg különböző formában, hogy az intézkedéseknek arányban kell lenniük a helyzet súlyosságával, meghatározott ideig tarthatnak és biztosítani kell demokratikus kontrolljukat.

Az ülésen hasonló véleményt fogalmazott meg Věra Jourová uniós értékekért és átláthatóságért felelős, illetve Didier Reynders igazságügyi biztos is. Emellett megerősítették azt a korábban már többször elhangzott információt, hogy 

az Európai Bizottság ÁT FOGJA TEKINTENI az összes tagállamban bevezetett vészhelyzeti intézkedéseket, illetve egy jogállamisági mechanizmus keretében a tagállamokban általánosságban véve is megvizsgálják a demokratikus intézményrendszert.

A szerdai tanácsülésen több forrásból származó információk szerint sem hangzott el konkrétan Magyarországnak címzett kritika. Varga Judit mégis „a Magyarországon bevezetett rendkívüli jogrendet ért támadásokról” beszélt a videókonferencia kapcsán a Kossuth rádiónak adott interjújában. 

Elképesztő és felháborító, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor minden ország a gazdaságát próbálja újraindítani, az emberek életének, egészségének biztosítását helyezi minden ország előtérbe, egyes politikusok legfontosabb feladata a Magyarország elleni politikai vádaskodás

– jelentette ki az MTI beszámolója szerint.

A miniszter visszautasította a kioktatást, hangozzék el vezető politikusoktól, uniós szereplőktől vagy a médiától. „Egyetlen egy cél kell, hogy lebegjen mindenki előtt, a vírus leküzdése, ehhez pedig szolidaritásra, kölcsönös segítségnyújtásra van szükség, Magyarország ebben is igyekszik példát mutatni” – szögezte le.

Varga azt is hangsúlyozta, hogy a Jourová által emlegetett európai normakeretbe „abszolút illeszthető a magyar koronavírus-törvény”.  Az uniós biztos hasonló véleményt fogalmazott meg a hétvégén is egy cseh tévécsatornának adott nyilatkozatában, bár azt is hozzátette, hogy „egyelőre”.

Márciusban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is aggodalmát fejezte ki a magyar koronavírus-törvénnyel kapcsolatban. Emellett 13 EU-s tagállam külügyminisztere figyelmeztetett a jogállamiságra, illetve az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk is a korábbiaknál is erősebb hangon szorgalmazta a Fidesz kizárását a Néppártból.

Az Európai Parlament a múlt héten egy határozatban mondta ki, hogy a magyar és a lengyel kormánynak a koronavírus kapcsán elfogadott intézkedései szembemennek az európai értékekkel. A jogi kötőerő nélküli dokumentumot a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt is megszavazta.  • Biztosítás