7,5 milliárd eurót akar az EU összegyűjteni a koronavírus ellen

2020.04.24. 17:33 Módosítva: 2020.04.24. 21:39

7,5 milliárd eurót szeretne az Európai Unió összegyűjteni a koronavírus elleni globális küzdelemre – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívására május 4-én egy virtuális donorkonferenciát – vagy ahogy Von der Leyen fogalmazott világméretű adakozási maratont – tartanak, ahol a koronavírus-fertőzések diagnosztizálásához és kezeléséhez, illetve az oltóanyag kifejlesztéséhez várnak felajánlásokat.

A Bizottság elnöke már a múlt héten beszélt arról, hogy az EU támogatja a WHO kezdeményezését, amelyhez azóta a Bill és Melinda Gates Alapítvány és a brit gyógyszergyáros Henry Wellcome által 1936-ban alapított, mára a világ negyedik legtehetősebb jótékonysági szervezetének számító Wellcome Alap is csatlakozott.

Koronavírus világjárvány. Mindent és mindenkit érint a Földön. Több mint két és fél millióan fertőződtek meg eddig, és legalább 180 ezer embert vesztettünk a vírus miatt. A betegség továbbra is gyorsan terjed. Csakis világméretű választ adhatunk a járványra

– szögezte le Von der Leyen abban a WHO elnöke, Tedros Adhanom Ghebreyesus által vezetett sajtókonferencián, amelyen az adományozói konferenciát beharangozták.

A körkapcsolással megoldott eseményen 20 állami vezető, többek között Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár, Pedro Sánchez spanyol és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök is felszólalt több nemzetközi segélyszervezet, alapítvány és kutatócég vezetői mellett.

Szóljon hozzá a Facebook-oldalunkon!