Lengyel szájkosártörvény: kötelezettségszegési eljárást indított a Bizottság

2020.04.29. 14:01

Kötelezettségszegési eljárást indított a lengyel szájkosártörvény miatt az Európai Bizottság – jelentette be Věra Jourová európai értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos szerdán.

A törvény lehetővé teszi, hogy az ítéletetek tartalmát a politika befolyásolja, és ellenkezik az uniós normákkal

- indokolta a döntés Jourová. A biztos azt is hangsúlyozta, hogy a lengyel igazságszolgáltatás függetlensége európai ügy, mivel az EU csak úgy működhet hatékonyan, ha a tagállamok kölcsönösen meg tudnak bízni egymásban.

A lengyel bírák véleménynyilvánítási és gyülekezési jogait korlátozó jogszabályt

a nemzetközi jogászszakma tiltakozása és a lengyel legfelsőbb bíróság negatív véleménye ellenére szavazta meg januárban másodjára is a lengyel parlament alsóháza, miután a szejm visszadobta a decemberben elfogadott jogszabályt. A törvény februárban lépett végül életbe.

A köznyelvben csak szájkosártörvényként emlegetett törvény az Európai Bizottság szerint sérti az európai jogot, mivel

  • lehetővé teszi, hogy az ítéletek tartalma alapján indítsanak fegyelmi eljárást a bírók ellen,
  • lehetetlenné teszi a lengyel bírák számára, hogy az uniós jogot alkalmazzák és az Európai Unió Bíróságához forduljanak európai jogértelmezési kérdésekben (előzetes döntéshozatali eljárás),
  • megfosztja a bírákat attól a lehetőségtől, hogy mérlegeljék más bírák hatáskörét az előttük lévő ügyeknél,
  • arra kötelezi a bírákat, hogy a szakmai életükön kívül eső információkat osszanak meg magukról, ami sérti a magánélethez való jogot.

A lengyel kormánynak két hónapja van, hogy a Bizottság kifogásai reagáljon. Ha az eljárás további szakaszában nem ad kielégítő magyarázatot, illetve nem változtat a jogszabályon annak érdekében, hogy az igazodjon az európai normákhoz, akkor az Európai Bíróság elé kerülhet az ügy.

A múlt héten, egy másik ügyben az Európai Unió Bírósága azt rendelte el, hogy azonnal függesszék fel a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi tanácsának működését. Az ítélet szerint a testület működése nem felel meg a független és pártatlan igazságszolgáltatás európai uniós normáinak, mivel a bírói kar felett erős kontrollt gyakorló testület tagjait a lengyel parlament jelöli.

Szóljon hozzá a Facebook-oldalunkon!  • Hírek
  • Személyi kölcsön