Hét százalékkal csökken a magyar GDP idén az Európai Bizottság szerint

2020.05.06. 11:28 Módosítva: 2020.05.06. 13:49

Példátlan mértékű recesszióra számíthat az Európai Unió az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott tavaszi gazdasági előrejelzése szerint: az euróövezet gazdasága 2020-ban 7,75 százalékos rekordmértékben fog zsugorodni, majd 2021-ben 6,25 százalékos növekedésre van kilátás. Az EU gazdasága a várakozások szerint 2020-ban 7,5 százalékkal zsugorodik, míg 2021-ben megközelítőleg 6 százalékkal bővül. Az EU-ra és az euróövezetre vonatkozó növekedési előrejelzések a 2019. őszi gazdasági előrejelzéshez képest mintegy kilenc százalékponttal lefelé módosultak.

Magyarország esetében az előrejelzés erre az évre hét százalékos csökkenéssel számol, amelyet jövőre hat százalékos növekedés követ.

 

Ez jelentősen nagyobb visszaesés, mint amivel a magyar kormány hivatalosan számol. A kedden közölt konvergenciaprogramban a kormány idén 3 százalékos GDP visszaesést valószínűsít, ugyanakkor 2021-ben – részben az idei csökkenés korrekciójának is köszönhetően – a növekedés 4,8 százalékot érhet el. 2022-től a 4 százalék fölötti GDP-bővülés várható a magyar kormány számításai szerint.

A gazdasági előrejelzést ismertető brüsszeli sajtótájékoztatóján Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos azt mondta:

Európa a nagy gazdasági világválság óta példa nélkül álló gazdasági sokkot él most át. A recesszió mélysége és a fellendülés mértéke egyaránt egyenetlen lesz.

Hozzátette, hogy alapvetően három tényező határozza majd meg a kilábalás sebességét és mértékét:

  • a lezárások feloldásának sebessége,
  • az olyan szolgáltatási ágazatok, mint az idegenforgalom egyes gazdaságokban betöltött jelentősége,
  • az egyes országok pénzügyi forrásai.

Az előrejelzés szerint a koronavírus-járvány erősen rányomta bélyegét a fogyasztói kiadásokra, az ipari termelésre, a beruházásokra, a kereskedelemre, a tőkeáramlásra és az ellátási láncokra. Bár a gazdaság újraindulása megteremti a fellendülés lehetőségét, de az EU gazdasága 2021 végére még nem fogja maradéktalanul behozni az idei év veszteségeit. A beruházás visszafogott marad, és a munkaerőpiac sem áll helyre teljesen. A várható adatok rendkívül nagy eltérést mutatnak a tagállamok között. A becslésben még mindig sok a bizonytalanság, hiszen a lezárások feloldása csak most kezdődik, és nem ismert az sem, hogy milyen uniós mentőcsomag áll majd a tagállamok rendelkezésére.

A munkanélküliségi ráta az euróövezetben az előrejelzések szerint a 2019. évi 7,5 százalékról 2020-ban 9,5 százalékra emelkedik, majd 2021-ben 8,5 százalékra esik vissza. Az EU-ban a munkanélküliségi ráta várhatóan a 2019. évi 6,7 százalékról 2020-ban 9 százalékra nő, majd 2021-ben 8 százalék körüli szintre mérséklődik.

Egyes tagállamokban a munkanélküliségi ráta jelentősebb mértékben fog nőni, mint másokban. Különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak azok a tagállamok, ahol magas a rövid távú szerződéssel foglalkoztatottak aránya, valamint ahol a munkaerő jelentős része az idegenforgalomtól függ. A munkaerőpiacra újonnan belépő fiatalok ugyancsak nehezebben fognak első állást találni.

Az előrejelzés szerint Magyarország esetében a munkanélküliség idén 7 százalékra fog nőni, ami jövőre 6,1 százalékra esik vissza, de ez még mindig lényegesen meghaladja a 2019-es 3,4 százalékot.

A GDP-arányos magyar államadósság 2019-ben jelentősen, a GDP 66,25 százalékára csökkent. Az előrejelzés szerint azonban 2020-ra 75 százalékra emelkedik, és 2021-ben a GDP 73,5 százalékára csökken. A magyar költségvetés hiánya tavaly jelentős mértékben, 2 százalékra javult, idén azonban 5,4 százalékra nő, majd jövőre 4 százalékra mérséklődik.