Európai jövőképet ígér az EU a Nyugat-Balkánnak, bővítést nem

2020.05.06. 22:13

"Az EU ismét hitet tett amellett, hogy támogatja a nyugat-balkáni országok európai jövőképét" - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós és balkáni országok vezetőinek virtuális csúcstalálkozója után szerdán.

A 27 uniós ország, illetve Albánia, Észak-Macedónia, Montengró, Szerbia, Koszovó és Bosznia-Hercegovina állam- és kormányfői eredetileg Zágrábban gyűltek volna össze egy nagyszabású konferencia keretében, de a járványveszély miatt egy pár órás videokonferenciára és lényegében a koronavírus elleni harc témakörére csökkentették a megbeszélést.

"A Nyugat-Balkán prioritás az EU és az általam vezetett Európai Bizottság számára" - jelentette ki a konferencia után a testület elnöke, Ursula von der Leyen.

Az EU arra azonban kínosan ügyelt a csúcs zárónyilatkozatában és vezetők kommunikációjában is, hogy a bővítés szót elkerülje.

Ehelyett következetesen az "európai perspektíva" kifejezést használták. Emellett Von der Leyen és az EU Tanácsának soros elnökségének képviselétében Andrej Plenković horvát miniszterelnök is többször felhívta a figyelmet a jogállamisági és korrupcióellenes reformok fontosságára.

A horvát EU-elnökség legnagyobb sikereként könyvelheti el, hogy márciusban az uniós tagállamok hosszas huzavona után végre beleegyeztek abba, hogy megkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások Észak-Macedóniával és Albániával. Ám a balkáni bővítés a jelen politikai körülmények között tabutéma, pedig az EU-nak különösen fontos lenne, hogy Oroszországgal, Kínával és Törökországgal szemben megerősítse a befolyását a térségben.

A virtuális csúcstalálkozó után kiadott zágrábi nyilatkozat szerint az EU a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez nyújtott segítséggel igyekszik kimutatni a támogatását a Nyugat-Balkán számára. Egy 3,3 milliárd eurós gazdasági csomagot mozgósítanak a térség országaink. Ebből 850 millió euró az előcsatlakozási támogatások átcsoportosításából származó támogatás, a többi pedig hitel. Emellett a balkáni országok részt vehetnek az egészségügyi felszerelésekre irányuló közös európai közbeszerzésekben, és a határoknál létrehozott zöld sávok felállításában is sikerült megállapodni az EU-val a létszükségletű áruk könnyebb szállítása érdekében.

Ez a támogatás és együttműködés messze túlmutat azon, amit a régió számára más partnerek nyújtottak

- állítja a zágrábi nyilatkozat.

Szóljon hozzá a Facebook-oldalunkon!