Megcenzúrázták a kínaiak az uniós nagykövetek véleménycikkét

2020.05.07. 12:42

A kínai cenzorok belenyúltak a 27 pekingi uniós nagykövet levelébe, amelyet a China Dailyben publikálták szerdán az EU és Kína közti diplomáciai kapcsolatok felvételének 45. évfordulója alkalmából. A szövegből egyszerűen kihúztak egy félmondatot, miszerint a koronavírus-járvány Kínából terjedt szét a világban – vette észre a változtatást a Süddeutsche Zeituing német napilap.

A cenzúráról a nemzeti diplomáták és az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) is tudott, mégis hozzájárultak a véleménycikk közzétételéhez. Mint azt az uniós diplomáciai szolgálat szóvivője a Politico hírportálnak elmondta: az eredeti formájában a kínai külügy nem engedélyezte volna, hogy az írás megjelenjen a pártlapban.

Az eset különösen kínos annak a fényében, hogy a múlt héten hatalmas felháborodást keltett a New York Times amerikai lap tényfeltáró cikke, miszerint az EKSZ kínai nyomásra finomított a koronavírussal kapcsolatos álhírekről szóló jelentésén. A lapnak több uniós tisztviselő és diplomata is arról beszélt, hogy a kínaiak hatására cenzúrázták a jelentést.

A vádakat Josep Borrell, az EU külügyi biztosa visszautasította, és hangsúlyozta, hogy nem hajoltak meg a kínaiak akarata előtt. De azt elismerte, hogy a partnerek panaszkodtak, ami szerinte a diplomácia velejárója. Például az EU is kifogásolni szokta az emberi jogok helyzetét Kínában.

Az uniós nagykövetek China Dailyben megjelent szerdai véleménycikkéből azonban a kritikák szerint nemcsak a világjárvány kínai eredetére vonatkozó utalás hiányzott, hanem az emberi jogokról sem ejtettek egy szót sem. Mint a német, francia és olasz pekingi képviseletek honlapján megjelent eredeti verzióból kiderül, ezt nem a cenzúra húzta ki, hanem meg sem említették. A cikk jórészt a gazdasági kapcsolatokra és a remek nemzetközi együttműködésre fókuszál. 

Szóljon hozzá a Facebook-oldalunkon!