Az Isztambuli Egyezmény ratifikációja mellett áll ki 123 EP-képviselő

2020.05.11. 17:33

Tegye karanténba a családon belüli erőszakot, és vegye rá a tagállamokat az Isztambuli Egyezmény ratifikációjára – szólítja fel az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent közös levélben 123 európai parlamenti képviselő.

Az eredetileg Dobrev Klára DK-s EP-képviselő által meghirdetett felhíváshoz szociáldemokrata, néppárti, zöld és liberális-centrista, illetve a frakcióhoz nem tartozó politikusok is csatlakoztak. A képviselők állítják:

az összezártság miatt drámaian megnőtt a családon belüli erőszak gyakorisága Európában.

 Példaként Marlène Schiappa francia esélyegyelőségi minisztert idézik, aki szerint egy hét alatt 32 százalékkal több lett a családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyek száma az országban.

A levélben azt is írják, hogy 

a magyar kormány arra használta fel a koronavírust, hogy egy rendkívüli eljárás keretében elutasíttassa az Országgyűléssel az Isztambuli Egyezmény ratifikációját. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint a kormány az erőszakot akarja eltörölni, az Isztambuli Egyezmény pedig a családokat.

Mivel a koronavírus alatt különösen égetővé vált a családon belüli erőszak elleni európai fellépés, az EP-képviselők ezért arra kérik Von der Leyent és a Bizottságot, hogy tegyen meg mindent az európai polgárok védelméért, és bírja rá azokat a tagállamokat is a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását szolgáló nemzetközi egyezmény ratifikációjára, amelyek ezt eddig még nem tették meg.

A 2011-ben elfogadott nemzetközi egyezményt hat uniós tagállam – Magyarország, Szlovákia, Bulgária, Csehország, Lettország, Litvánia – ugyan aláírta, de annak ellenére sem ratifikálta, hogy különböző uniós intézmények rendszeresen felszólítják őket erre. Az Európai Parlament novemberben és februárban is határozatban sürgette az érintett országokat, hogy végre ültessék át a nemzeti jogba az intézkedéséket.

A múlt héten a magyar parlament határozatban utasította el az Isztambuli Egyezmény kötelező hatályát és ratifikációját. Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselő azzal magyarázta a döntést, hogy a nemzetközi szerződés nem áll összhangban a magyar kormány migrációs politikájával, és romboló genderszemléletet tükröz.

Azzal, hogy a tagállamok nem ratifikálják a nők elleni és családon belüli erőszak  felszámolását szolgáló egyezményt, az EU-t is meggátolják abban, hogy a nemzetközi szerződés teljes jogú tagjává váljon. Márciusban Helena Dailli egyenlőségért felelős uniós biztos arról  beszélt, hogy ezt a helyzetet azzal tudják orvosolni, hogy a Bizottság Nemi Esélyegyenlőségi Stratégiájának segítségével emelik be az uniós jogba az Isztambuli Egyezmény rendelkezéseit.

Szóljon hozzá a Facebook-oldalunkon!  • Hírek
  • Személyi kölcsön