Az EP elnöke csütörtök reggel 9-re Brüsszelbe hívta Orbánt

GettyImages-1210092947
2020.05.12. 16:33 Módosítva: 2020.05.12. 18:51

frissítés: Orbán Viktor az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint minden energiáját a járvány elleni védekezés köti le, ezért a vitában Varga Judit igazságügyért és európai uniós ügyekért felelős miniszter venne részt, és arra kérte levélben Sassolit, hogy biztosítsa a felszólalást Vargának.

Csütörtök reggel 9 órára az Európai Parlamentbe invitálta Orbán Viktort David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, hogy vegyen részt a magyar koronavírus-törvényről és a jogállamiság helyzetéről szóló vitán. Az Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő és később a Sassoli-kabinet által is nyilvánosságra hozott levél szerint 

az állam és kormányfői szintű részvétel a megfelelő egy ilyen horderejű vitán.

Az ügy előzménye, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter az nyilatkozta az MTI-nek kedden: az Európai Parlament a magyar kormány mellőzésével akar ítéletet mondani Magyarország felett egy világjárvány közepén. 

A videós bejelentkezések segítségével megtartott plenáris ülésen a magyar miniszter is fel szeretett volna személyesen vagy online szólalni, ezt azonban az EP elnöke, David Sassoli hivatalos levélben elutasította, tájékoztatta Varga az MTI-t. Ezzel a miniszter szerint az EP a tisztességes eljáráshoz fűződő legalapvetőbb elvet veszi semmibe, mert nem teszi lehetővé a magyar kormányzat számára, hogy elmondja a saját álláspontját a vitában.

Az EP vezetése a belső eljárási szabályokra hivatkozva űz csúfot a jogállamiságról egy éppen a jogállamiságról szóló vitán

– írta Varga.

Sassoli május 11-i keltezésű levelében azt írja, megkapta Varga levelét, nagyon fontosnak tartja és támogatja, hogy a magyar kormány részt vehessen és kifejthesse az álláspontját a vitában. De a bevett gyakorlatnak megfelelően az EP állam- vagy kormányfői szintű részvételt vár el. Ezért érdeklődne, hogy

a magyar miniszterelnök megjelenik-e CSÜTÖRTÖK 9 órakor az EP brüsszeli plenárisülés-termében?

Emellett udvariasan arra is emlékezteti, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezett intézkedések ellenére csak a személyes részvétel engedélyezett a vitán az Elnökök Értekezletének legújabb döntése értelmében.

Az Európai Parlament a tagállami kormányoktól függetlenül működő demokratikus intézmény, semmilyen kötelezettsége sincs arra, hogy minisztereket vagy kormányfőket megszólaltasson egy-egy kérdésben. Az EUrologus információi szerint az EP-képviselők, az Európai Bizottság vagy az EU soros elnökségének tagja szólalhat fel a plenáris ülésen a szabályok szerint. De

TISZTELETBŐL AZ ÁLLAM- ÉS KORMÁNYFŐKNEK IS MINDIG MEGADJÁK A LEHETŐSÉGÉT, HA AZ ÁLLAMI VEZETŐK JELZIK, HOGY SZERETNÉNEK AZ ÜGYHÖZ HOZZÁSZÓLNI.

Ennél alacsonyabb szint, tehát miniszter vagy államtitkár esetében az EP elnökének döntésétől függ a részvétel. Ugyanakkor a kormánypártok EP-képviselői minden alkalommal szót kaphatnak, mint például a szerdai plenárison is kiállhatnak majd a fideszes EP-képviselők a magyar kormány álláspontja mellett. Az EUrologus úgy tudja, néhány fideszes képviselő direkt erre az eseményre autózik ki Brüsszelbe.

Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt években többször is felszólalt az EP plenáris ülésén. Legutóbb 2018 szeptemberében, a hetes cikk szerinti eljárást megindító Sargentini-jelentés elfogadása előtti vitán, de beszélt például 2015-ben a menekültügyről és a halálbüntetésről vagy 2012-ben az alkotmánymódosításról, sajtószabadságról és a választójogi törvényről is.

Szijjártó Péter külügyminiszter is részt vett például az EP állampolgári jogi, bel- és igazságügyi (LIBE) szakbizottság meghallgatásán 2017 decemberében, majd 2018 áprilisában is. Az EUrologus úgy tudja, 2017-ben a magyar kormány álláspontját képviselő szakértői csoport részeként kapott a miniszter meghívást, fél évvel később pedig ő jelezte, hogy szeretne felszólalni, amit a szakbizottság elnöke engedélyezett.

Ha ő dönthetne az ügyről, egyébként szót adna Vargának a plenáris ülésen Ujhelyi , mert hibás gyakorlatnak tartja, hogy egy kormány tagja, aki erre jelentkezik, nem kap lehetőséget. A miniszter beszélhetne például „a dudálásért vegzált politikusokról, az ellenzéki polgármesterek által irányított önkormányzatok forrásainak einstandolásáról, az egészségügyi dolgozók elismerése helyett sportra, kommunikációra, propagandaplakátokra költött állami forrásokról” – írta az MSZP-s politikus közleményében.

Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő is reagált a meghívásra Twitteren: "alig várjuk Orbán beszámolóját a törvényről, amellyel megerősítette a hatalmát, milliárdokat játszott át a barátainak és családjának, miközben csak felfordulást okozott a járványvédelemben."

(Borítókép: Az Európai Parlament ülésterme 2020 április 16-án. Fotó: Thierry Monasse/Getty Images)  • Hírek
  • Bankszámla