Bizottság: A repülőtársaságoknak vissza kell fizetniük a törölt utazás árát

GettyImages-1212948968
2020.05.13. 15:38

Az európai fogyasztóknak joguk van ahhoz, hogy visszakérjék a repülőjegyek árát, ha a koronavírus miatt törölték a járatukat – jelentette ki Margrethe Vestager digitális ügyekért és versenyjogért felelős biztos szerdán. Vestager négy másik kollégájával együtt mutatta be az Európai Bizottság nyári turistaszezonra vonatkozó javaslatcsomagját

A versenyjogi biztos ezzel véget vetett egyes légitársaságok és uniós tagállamok hetek óta tartó nyomásgyakorlásának. A cégek a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságra hivatkozva azt akarták elérni a Bizottságnál, hogy térjen el uniós fogyasztóvédelmi szabályozástól, rákényszerítve ezzel az európai fogyasztókat, hogy a pénzvisszatérítés helyett elfogadják az utalványokat is.

Vestager elismerte, hogy a bevételek kiesése miatt likviditási problémákkal küzdő légitársaságok helyzetén sokat javíthatna, ha az ügyfeleik beérnék a későbbi utazásra feljogosító kuponokkal is. De 

az uniós jog az uniós jog: a fogyasztók védelme az első. 

Ennek szellemében a biztos arról is beszélt, hogy kötelezettségszegési eljárást fognak indítani azon tagállamok ellen, amelyek megengedték a légitársaságaik számára, hogy ne fizessék vissza a törölt jegyek árát az utasoknak.

A kompromisszumos megoldásként a Bizottság azonban olyan ajánlásokat tett közzé a nyári turistaszezonra vonatkozó csomagjában, amely vonzóvá teheti az utasok számára, hogy az utalványt válasszák az azonnali pénzvisszatérítés helyett. Például a kuponnal együtt adhatnak a cégek extra szolgáltatásokat vagy az eredeti jegyárnál magasabb értéket, vagy megígérhetik, hogy ha az utas 12 hónapon belül nem használja fel az utalványt, akkor visszakapja az árát készpénzben.

A javaslatcsomag további részei ennél jóval kevesebb konkrétumot tartalmaznak, aminek az az oka, hogy míg a versenyjog az EU kizárólagos hatásköre, a közegészségügyi intézkedésről és a határellenőrzések feloldásáról csakis az uniós tagállamok dönthetnek, az Európai Bizottság csak ajánlásokat tehet ehhez.

Rengeteg kérdést kapok arról, mikor fogunk utazni. De csak azt tudom mondani, hogyan fogunk utazni

– vallotta be Adina Vălean közlekedési biztos. A javaslatcsomag utazásra vonatkozó része ennek megfelelően egy sor útmutatót tartalmaz arról, hogyan kellene javítani a közlekedési eszközök szellőztetését, gyakoribbá és hatékonyabbá tenni a takarítást, rávenni az utasokat a maszk viselésére vagy arra, hogy zsebkendőbe tüsszentsenek, köhögjenek.

A Bizottság arra is javaslatot tesz, hogy 

megfelelő szervezéssel, korlátokkal és irányjelzésekkel próbálják majd az utasok csoportjait egymástól elkülöníteni.

De mihelyst az emberek felszállnak a járműre a fertőtlenítésen és maszkviselésen kívül nem sok mindennel lehet őket védeni. A légi utazásoknál például azt ajánlják, hogy az utasok és a személyzet ne mászkáljon sokat a fedélzeten. A javaslatcsomag egy korábbi kiszivárogtatott verziójában még az szerepelt, hogy a középső üléseket üresen kell majd hagyni a gépeken, de a végleges verzióból ez a megkötés is kikerült.

A határok megnyitásával és a nyári turistaszezonnal kapcsolatban sem látni sokkal tisztábban. A Bizottság lényegében megismételte azt, amit a korlátozások feloldásával kapcsolatban javasolt a tagállamoknak áprilisban: csak akkor lehet enyhíteni a jelenlegi intézkedéseken, ha azt járványügyi helyzet megengedni.

A mostani bejelentésben annyi újdonság van, hogy Bizottság áldását adja a már formálódó gyakorlatra, miszerint két tagállam vagy egy kisebb régió nyitja meg  a határait, mert hasonlóan jó eredményeket értek el a válságkezelésben – nem pedig az összes uniós állam egyszerre, mint amiért például a görög kormány lobbizott. Arra azonban figyelmeztetnek, hogy nem szabad diszkriminálni az uniós állampolgárok között, tehát ha például Németország és Ausztria megállapodást köt, akkor nemcsak a német és osztrák állampolgárokat kell átengedniük a megnyitott közös határon, hanem mindenki mást is.

Az viszont kifejezetten érdekes, hogy Sztella Kiriakidész egészségügyi biztos arra figyelmezteti a tagállamokat: 

csak akkor engedjenek be turistákat, ha az egészségügyi ellátórendszerük felkészült arra, hogy egy esetleges új járványhullámban ne csak saját állampolgárait lássa el, hanem a turistákat is.

A biztos szerint a felkészültségen van a hangsúly, és azon, hogy távolságtartási és higiéniai szabályokat betartassák az utazókkal. A tudományos kutatásokra hivatkozó Kiriakidész szerint az utazások előtt egy-két nappal kiállított „immunitás-útlevélnek” sincs sok értelme, mivel utána megkaphatja bárki a fertőzést.

Ennek ellenére az uniós biztosok remélik, hogy az európaiak ki tudják hozni a maximumot a nyári szezonból, és aki szeretne, az majd tud utazni.

Szóljon hozzá a Facebook-oldalunkon!