Az Európai Bizottság javaslata alapján még fél évig gyűjthetik a székelyek az aláírásokat

2020.05.20. 13:01

Hat hónappal akarja meghosszabbítani az európai polgári kezdeményezések aláírásgyűjtésének határidejét a koronavírusra való tekintettel az Európai Bizottság – tájékoztatta az intézmény jogi ügyekért felelős szóvivője, Christian Wigand az EUrologust. Ha a hosszabítási javaslatot jóváhagyja az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa, akkor 

a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) aktivistái is újabb fél évet nyertek ahhoz, hogy megszerezzék a szükséges aláírásokat az európai kezdeményezésükhöz.

Mint arról beszámoltunk, a nemzeti régióknak közvetlen uniós támogatást igénylő kezdeményezéshez meglett a szükséges 1 millió aláírás, azonban a befogadáshoz szükséges másik feltételt nem teljesítette. Magyarországon, Romániában és Szlovákiában lépte át az aláírók száma a népesség arányában megállapított nemzeti minimumértéket. 

Így még legalább négy további tagállamban kell támogatókat találni ahhoz, hogy az SZNT a Bizottság elég terjeszthesse az európai polgári kezdeményezést.

A szervezők azt szeretnék elérni, hogy az uniós kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől.  Mint korábban megírtuk , az SZNT szerint az uniós támogatások elosztásánál Romániában burkoltan előnyben részesítik azokat a régiókat, ahol a román nemzetiségű lakosság van többségben.

Újabb esélyt kap a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése! 

– számolt be a döntésről Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán. Varga maga is kérte a hosszabbítást a Bizottságtól, a mostani fejleményeket pedig sikerként könyveli el. 

A Bizottság hosszabbítási javaslatára a nemzeti kormányokat képviselő Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek még rá kell bólintania. Ha ez megvan, akkor a szervezőknek az lesz a feladata, hogy még legalább négy uniós tagállamban megszerezzék a szükséges támogatókat.

Eddig Svédországban, Ausztriában és Németországban érték el a nemzeti minimumérték legalább 15 százalékát.

Emellett azt is szem előtt kell tartani, hogy aláírásgyűjtásnél az állampolgárság számít, vagyis például Németországban dolgozó magyarok aláírásai Magyarországhoz számítanak (hacsak nem kettős állampolgárok.)

Ha meg tudják szerezni a szükséges aláírásokat, akkor az Európai Bizottság megvizsgálja, hogy meg lehet-e a kezdeményezést a gyakorlatban valósítani. 

Szóljon hozzá a Facebook-oldalunkon!