Erős Kína-stratégiát akar az uniós diplomácia vezetője

2020.05.25. 20:15

Az Európai Uniónak erős Kína-stratégiára és jobb kapcsolatra van szüksége demokratikus ázsiai országokkal – jelentette ki Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője hétfőn.

Borrell a német nagykövetek éves értekezletén foglalta össze az uniós diplomácia előtt álló legnagyobb kihívásokat, természetesen egy videóbejelentkezésben. A külügyi biztos finoman kritizálta a külpolitikában széthúzó tagállamokat, és kifejezetten sokat beszélt Kínáról. Az ország befolyása a világpolitikában lenyűgöző mértékben növekszik, ami egyszerre kelt csodálatot és félelmet a partnerekben, éppen ezért

bizalomra, kölcsönösségre és átláthatóságra kell építeni az EU és Kína viszonyát, ami ma nem igazán valósul meg

– mondta az uniós diplomácia vezetője.

A biztos szerint az erős Kína-stratégia része, hogy az EU-nak még többet és jobban kell együttműködnie Japánnal, Dél-Koreával és Indiával is. Kínával szemben pedig minden uniós államnak fegyelmezetten kell viselkednie, és a kínai külpolitikai, illetve a többi kihívás fényében az EU-nak össze kell fognia:

Közös stratégiai kultúrát kell kiépítenünk, aminek a hiánya most meggyengíti a fellépésünket.

Borrell beszédére érdekes fényt vet, hogy az elmúlt hónapokban többször is felmerült annak a gyanúja, hogy az uniós diplomácia kínai befolyás alá került. Április végén a New York Times amerikai napilap közölt tényfeltáró írást arról, hogy az EU külügyi szolgálata Kína nyomására változtatott a koronavírussal összefüggő álhírterjesztésről szóló jelentésén. 

A vádakat Borrell tagadta, de egy héttel később ismét kisebb csapás érte az uniós diplomaták büszkeségét, miután a China Daily cenzúrázva közölte csak le az európai nagykövetek véleménycikkét, amit a blokk és Kína közti diplomáciai kapcsolatok felvételének 45. évfordulója alkalmából adtak ki.

Szóljon hozzá a Facebook-oldalunkon!