A járvány gazdasági hatásai miatt nőhet a gyerekmunka is

GettyImages-1183236597
2020.05.25. 15:23
A vendégmunkások által hazautalt pénzek sok társadalom esetében nélkülözhetetlenek a túléléshez. A járvány miatt azonban ezek az utalások világszerte ötödével csökkennek idén, sokat rontva az amúgy is szegény régiók helyzetén.

Az alacsony és közepes jövedelmű országok esetében világszerte 554 milliárd dollárral (kb. 178 ezer milliárd forint) gazdagították saját országukat a gazdasági bevándorlók, vendégmunkások, ez az összeg a Világbank előrejelzése szerint ebben az évben mintegy 20 százalékkal, 445 milliárd dollárra (kb. 143 ezer milliárd forint) esik vissza. Ebbe a kategóriába tartozik a világ államainak túlnyomó többsége, kivétel ez alól az euróövezet, Észak-Amerika, Ausztrália és Új-Zéland, Japán és Dél-Korea.

Ha a Föld valamennyi országát számításba vesszük, akkor tavaly 714 milliárd dollár (kb. 230 ezer milliárd forint) áramlott vissza saját országukba a külföldön dolgozóktól. Ebben az elemzésben azonban csak a már említett alacsony és közepes jövedelmű országok várható adatait próbálta meg előrejelezni a Világbank. Ebből a szempontból Magyarország a balkáni, a kelet-európai és a közép-ázsiai volt szovjet utódállamokkal került egy kategóriába.

A Világbank felhívja a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság, a lezárások, utazási tilalmak, a társadalmi távolságtartás mind olyan dolgok, amelyek súlyosabban érintik a migráns munkavállalókat. A helyzetet tovább nehezíti, hogy számosan közülük olyan ágazatban dolgoznak – egészségügy, mezőgazdaság –, amelyek nagyon érzékenyen reagáltak a járványra. Ezek a munkavállalók is természetesen ki vannak téve a fertőzés veszélyének, viszont az elsők között kerülnek szóba, amikor a munkahelyek, bérek, esetleg az egészségbiztosítás elveszítése számításba jöhet.

Az alacsony fizetésű gazdasági bevándorló munkavállalók olykor lehetetlen helyzetbe kerülnek: elveszítik munkájukat, bezárják a szálláshelyüket és a korlátozások miatt utazni sem tudnak.

Ugyanakkor a fogadó országok közül több biztosított vízumhosszabbítást, ideiglenes amnesztiát vagy bizonyos mértékű mentességet a kötelezettségek alól.

Vannak országok, amelyeket ők tartanak életben

A vendégmunkások hazautalásai valóságos mentőövet nyújtanak sok ország szegény háztartásainak, ezen összegek nélkül nőhet a szegénység, és csökkenthet az otthon maradottak esélye például az egészségügyi szolgáltatásokhoz vagy az oktatáshoz való hozzáférésre, a családok a rendelkezésre álló pénzt az azonnali megélhetési kiadásokra fordítják. Az is megfigyelhető, hogy

a hazautalásoknak köszönhetően kevesebb gyereket dolgoztatnak. Holott ez a jelenség több helyen rendkívül aggasztó méretek ölt.

Például Madagaszkáron, ahol – szintén a Világbank adatai alapján – az iskolai oktatáson kívül eső gyerekek száma az ötödik legnagyobb a világon, az 5–17 éves korú gyermekek 47 százalékát érinti a gyermekmunka. A legtöbben – ezeknek a gyerekeknek 87 százaléka – a mezőgazdaságban kénytelen dolgozni. Négy százalékuk pedig, azaz 86 ezer gyerek elsősorban csillámot termel ki a számtalan bánya egyikében.

Az utalások csökkenésének vannak más negatív pénzügyi hatásai is. A lezárások, illetve a nemzetközi kereskedelem zavarai miatt csökkeni fognak a közvetlen külföldi befektetések: a Világbank szerint ez ezekben az országokban elérheti a 35 százalékos mérséklődést is. Ez viszont arra ösztönözheti az érintett államokat, hogy valamilyen külső finanszírozási forrás után nézzenek, ami további eladósodottsághoz vezet.

Az átutalások létfontosságú jövedelemforrások a fejlődő országok számára. A Covid-19 által okozott folyamatos gazdasági recesszió súlyosan megnehezíti a hazautalás lehetőségét, és ez még fontosabbá teszi, hogy a fejlett gazdaságok minél rövidebb időn belül magukra találjanak

– mondta David Malpass, a Világbank Csoport elnöke. Hozzátette, hogy a Világbank azonnali intézkedéseket hajt végre annak érdekében, hogy az átutalási csatornákat nyitva tartsák és ezzel a legszegényebb közösségeknek segítsenek.

Amint a fenti grafikonból is láthatjuk, a világ számos országában a külföldön dolgozók hazautalt pénzei tartják életben a társadalmat. GDP-arányosan a polinéz szigetállam, Tonga esetében a legnagyobb ez az érték, 37,6 százalék, ami számszerűsítve tavaly 183 millió dollárt jelentett. Elemezve az európai adatokat, messze Montenegró a leginkább veszélyeztetett állam, nemzeti összetermékük negyedével ér fel a vendégmunkások hazaküldött pénze. Ugyancsak jelentős az ukrán (10,5 százalék) és az albán (9,4 százalék) adat.

Ami Magyarországot illeti: tavaly a valaha volt legnagyobb összegű hazautalásról számolt be a Világbank, ez 4,3 milliárd dollárt jelent, ami a magyar GDP 2,3 százaléka.

Ez az érték nagyjából egyenletesen emelkedett az elmúlt években, de például 2010-ben még „csak” 1,8 milliárd dollár volt. Az EU-s csatlakozásunk látványos változást hozott: a 2003-as 295 millió dollárból 2004-ben 1,7 milliárd dollár lett. A világbanki nyilvántartásban az első magyar adat 1995-ös, akkor 152 millió dollárt utaltak haza a külföldön dolgozó magyarok.

Az utalás árát is meg kell keresni

Talán kevesen gondolnak arra, de a pénzküldések során fontos kérdés az is, hogy mennyibe kerül az átutalás. Ezek nagy része ugyanis nem elektronikus tranzakciókat jelent, hanem valamelyik pénzküldő szolgálat igénybe vételét. Amely egyrészt drága, másrészt a lezárások alatt alig-alig működik.

Globálisan és átlagosan egy átutalás költsége 2020 első negyedévében 6,8 százalék volt, egy tizeddel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.

A Világbank által is megfogalmazott cél 3 százalék lenne, de ettől még nagyon messze vagyunk, van például olyan szolgáltató, amelyik 15,4 százalékos díjért dolgozik. Az üzletek bezárása és a szolgáltatások felfüggesztése miatt logikus lenne az, hogy az átutalások egyre nagyobb mértékben működjenek a banki tranzakciók keretein belül. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a szegényebb külföldön dolgozó munkavállalóknak nincs bankkártyájuk, online elérésük, vagy eszközük ahhoz, hogy ezzel az egyszerű módszerrel indítsák a pénzt útjára, arról nem is beszélve, hogy a célországban a családtagok hasonló nehézségekkel nézhetnek szembe.

Ez a tény ugyanakkor tartósan magasan képes tartani a készpénzes utalások árát. A Szaharától délre fekvő afrikai régióban a legdrágább az átutalás, ha itt valaki 200 dollárt akar elküldeni, akkor 9 százalékot kell utána fizetnie, vagyis 18 dollárt. Ennek a régiónak az is a sajátossága, hogy az összes migráns munkavállaló kétharmada a régión belülről érkezik.

Az utalások átlagos 20 százalékos csökkenése viszonylag nagy szórást mutat. Európában és Közép-Ázsiában ez 27,5 százalék, Afrika Szaharától délre eső részén 23,1 százalék, Dél-Ázsiában 22,1 százalék, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában 19,6 százalék, Latin-Amerikában és a Karib-térségben 19,3 százalék, míg a legalacsonyabb Kelet-Ázsiában és a Csendes-óceán szigetein 13 százalék.

Természetesen nagyon sok a bizonytalansági tényező, de 2021-re a Világbank némi emelkedést jósol. A 2019-es rekordév után az idei visszesést jövőre 5,6 százalékos növekedés követheti, ami 470 milliárd dolláros átutalást jelent. Érdemes megjegyezni azt is, hogy a múltban is voltak válságos helyzetek, illetve területek a világon, de akkor azt lehetett megfigyelni, hogy a munkavállalók több pénzt küldtek haza. Most azonban a világjárvány tulajdonképpen mindegyik országot érintette, ezért a pénzutalások visszaesése is globális jelenséggé vált.

Regionális előrejelzések

A kelet-ázsiai és csendes-óceáni térségbe történő átutalások 2019-ben 2,6 százalékkal 147 milliárd dollárra növekedtek, ami körülbelül 4,3 százalékponttal alacsonyabb, mint a 2018. évi növekedési ütem. 2020-ban az átutalások várhatóan 13 százalékkal csökkennek. A lassulást várhatóan az Egyesült Államokból érkező kevesebb pénz hozza el, az USA- ban dolgozók küldik a legtöbb pénzt a régióba. Számos ország függ az átutalásoktól, a legnagyobb veszélyt a csendes-óceáni szigetekre nézve jelentheti ez a folyamat. 2021-ben várhatóan 7,5 százalékkal több hazautalás érkezik a régióba.

Az európai és közép-ázsiai országokba az átutalások 2019-ben igen jelentősek voltak és mintegy hat százalékkal nőttek az előző évhez képest, így összesen 65 milliárd dollárról beszélhetünk. Ukrajna továbbra is az átutalások legnagyobb kedvezményezettje a térségben, rekordméretű, közel 16 milliárd dolláros részesedése volt tavaly. A térség más gazdaságai, például a Kirgiz Köztársaság, Tádzsikisztán és Üzbegisztán elsősorban az oroszországi gazdaságtól függenek. A globális koronavírus-járvány és az alacsonyabb olajárak együttes hatása miatt 2020-ban az átutalások körülbelül 28 százalékkal csökkennek.

A latin-amerikai és a karibi térségben 7,4 százalékkal, 96 milliárd dollárra növekedtek tavaly a hazautalások. Ez azonban egyenetlen volt a régió országai között, mert például Brazíliában, Guatemalában és Hondurasban több mint 12 százalékos volt az emelkedés, míg Bolíviában és Paraguayban 3,8, illetve 2,2 százalékos csökkenés történt. 2020-ban a régióba történő átutalások a Világbank becslései szerint a globális átlagnak megfelelően 19,3 százalékkal csökkennek.

A közel-keleti és észak-afrikai térségbe az átutalások az előrejelzések szerint 2020-ban 19,6 százalékkal 47 milliárd dollárra csökkennek, miután 2019-ben minimális, 2,6 százalékos növekedés történt. A várható csökkenés a járvány általános hatásai mellett az alacsonyabb olajáraknak is betudható. Ezt a térséget az euróövezetból érkező pénzek jelentősen befolyásolják. 2021-ben várhatóan javulást tapasztalhatunk, de csak lassú ütemben,1,6 százalék körüli emelkedésre számít a Világbank.

A dél-ázsiai átutalások várhatóan 22 százalékkal 109 milliárd dollárra csökkennek 2020-ban, miután 2019-ben 6,1 százalékkal növekedtek. A dél-ázsiai térségbe irányuló átutalások 2020-ban várható lassulását a koronavírus miatti globális gazdasági visszaesés okozza. Ebbe a térségbe az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból és az EU-országokból egyaránt utalnak pénzt a vendégmunkások.

Az Afrika szubszaharai részébe irányuló átutalások kis mértékben, 0,5 százalékkal már tavaly is csökkentek, akkor 48 milliárd dollár volt ez az összeg. A Covid-19 válság miatt várhatóan további jelentős, 23,1 százalékos visszaesés lesz, ami mintegy 37 milliárd dollárnak felel meg, míg 2021-re várhatóan 4 százalékkal nőnek ezek az összegek. Az innen induló vendégmunkások az EU térségében, az Egyesült Államokban, a Közel-Keleten és Kínában egyaránt jelen vannak. A világjárvány hatásain kívül a kelet-afrikai térség számos országában súlyos sivatagi sáskajárás nehezíti a helyzetet, megtámadva növényeket és fenyegetve a régió lakosságának élelmiszer-ellátását.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

A cikk az Eurológus és az Európai Adatújságírók Hálózata közötti együttműködés eredményeként készült, a  CC BY-SA 4.0 licenc szerint.

European Data Journalism Network

(Borítókép: Sólepárlóban dolgozó indiai gyerekmunkás Bangladeshben 2019. november 18-én. Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary)