Enyhít Belgium is: mindent lehet, kivéve, amit nem

2020.06.03. 18:05

Sophie Wilmès miniszterelnök a belga biztonsági tanács szerdai ülése után jelentette be, hogy június 8-tól a védekezés harmadik szakaszába lép az ország, amelyet júliustól a negyedik, augusztustól pedig az ötödik szakasz követ.

Jövő héten hétfőtől megnyithatnak a bárok, éttermek, kávézók, de egy asztaltársaság legfeljebb tíz főből állhat, az asztalok között másfél méteres távolságot kell tartani, a pincéreknek pedig kötelező lesz a maszk viselése. A vendéglátóipari egységek és az éjszakai üzletek legfeljebb éjjel egy óráig tarthatnak nyitva. Bővítik az úgynevezett „kontaktbuborék” méretét: jelenleg egy család tagjai csak négy további személlyel találkozhatnak. Jövő héttől ezt tíz főre bővítik és hetente változhat ezen „buborékok” összetétele, amelybe bele kell érteni a gyerekeket is.

Az iskolákban már május 15. óta részlegesen, három évfolyam számára folyik az oktatás, június 5-től azonban minden gyerek ismét mehet tanulni, amennyiben az iskolák eleget tudnak tenni a biztonsági előírásoknak. Hétfőtől minden bel- és kültéri sporttevékenység megengedett, azonban az edzéseket testi érintkezés nélkül kell végezni. Június 8-től nyitnak a fitnesztermek is.

A kulturális tevékenységek is engedélyezettek lesznek, de csak közönség nélkül. Legfeljebb 100 ember részvételével lehet vallási szertartásokat tartani. Szintén jövő héttől lehet országon belül kirándulni. Az EU országai, az Egyesült Királyság és a schengeni övezet országai számára június 15-től nyitják meg a határokat.

A játéktermek, kaszinók, mozik, vidámparkok július 1-jétől nyitnak, falunapokat, vásárokat augusztustól lehet rendezni, nagy tömegrendezvényeket azonban augusztus végéig nem lehet tartani és ugyancsak egész nyárra zárva maradnak az éjszakai klubok és diszkók is.

Általánosságban azonban továbbra is a távolságtartásra, a kézmosás, fertőtlenítés fontosságára hívják fel a figyelmet. A belga miniszterelnök figyelmeztetett arra, hogy a vírus még nem tűnt el.

Maradjunk éberek. Figyelnünk kell, még akkor is, ha sok ember már belefáradt. Ezért továbbra is támaszkodjunk a józan eszünkre, a felelősségvállalásra és a szolidaritásra

– mondta Sophie Wilmès.

Belgiumban egyenletesen csökken a fertőzöttek, a kórházban ápoltak és az elhunytak száma. A mai napig összesen 9522 ember veszítette életét, bár az esetek jelentős részében nem erősítették meg a Covid-19 jelenlétét, csak a tüntetek alapján sorolták az elhunytakat ebbe a kategóriába. Az elmúlt napon 17 áldozata volt a koronavírusnak. Még több mint 33 ezer aktív fertőzött van az országban.