Június végére nyílhat meg az összes európai határ

2020.06.05. 15:30

Legkorábban június végére nyílhat meg az összes uniós ország közti határ - jelentette ki Ylva Johansson belügyi biztos az uniós belügyminiszterek videókonferenciája után, amelyen a külső és belső schengeni határok megnyitásáról tárgyaltak. 

Június 15-étől a legtöbb európai határon eltörlik az ellenőrzést, de bizonyos országok még legalább két hétig fenntartanak bizonyos korlátozásokat

- magyarázta Terezija Gras, a horvát belügyminisztériumi államtitkár a miniszterek virtuális tanácsülését követő sajtótájékoztatón. Hogy az azt követő két hétben végül minden határt megnyitnak-e, nagyban függ a járványügyi helyzettől - tette hozzá az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét képviselő politikus.

Johansson biztos szerint a tárgyalások során a legtöbb miniszter támogatta azt az elképzelést, hogy júliustól helyreálljon a schengeni övezet működése, de jó néhányan érveltek egy óvatos és körültekintő megközelítés mellett is. Ugyanakkor 

a végső döntésbe az Európai Bizottság nem szólhat be, a határnyitás csak kizárólag az európai kormányok megítélésén múlik.

Johansson azonban bízik abban, hogy júliustól teljesen helyreállhat az élet a schengeni övezetben, ahogy illetve abban is, hogy a következő hónap elejétől meg lehet nyitni az EU külső határait is az Unión kívüli állampolgárok számára.

Jelenleg június 15-éig van érvényben az EU területére való beutazás tilalma, amelyet Johansson szerint nagy valószínűséggel még legalább két héttel - július elejéig - meg fognak hosszabbítani.

Az európai állam- és kormányfők március közepén egyeztek meg arról, hogy 30 napra lezárják az EU külső határait, majd az intézkedést még kétszer meghosszabbították

A Bizottság azt ígéri, hogy a tagállamokkal folytatott egyeztetés után a jövő héten hozzák majd nyilvánosságra a külső határok megnyitásáról szóló javaslatukat. Remények szerint, az országok hajlandóak lesznek összehangolni a lépéseiket, hogy fokozatosan és diszkriminációmentesen lehessen majd feloldani a beutazás tilalmát.

Az Európai Bizottság áprilisban javasolt forgatókönyve szerint jelenleg a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések feloldásának második szakaszában vagyunk. Először az uniós tagállamokban kellett feloldani a korlátozásokat, hogy az emberek a saját településeiken és az országban is szabadon közlekedhessenek. Jelenleg sorra nyílnak az uniós országok közti határok, hogy a közös piac működése helyreállhasson. A nem uniós állampolgárok beutazására vonatkozó tilalmakat csak legutoljára törlik majd el.

Szóljon hozzá a Facebook-oldalunkon!