Júliusban az EU külső határai is megnyílhatnak

2020.06.11. 14:16

Jövő hétfőtől nyissák meg az összes európai határt - szólította fel Ylva Johansson uniós biztos az európai államokat csütörtökön. Az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja hangsúlyozta:

a járványügyi helyzet minden uniós országban jól alakul, a megfelelő távolságtartási és higiéniai szabályok betartása mellett feleslegesek a határlezárások.

Ezért Johansson szerint június 15-től vagy legalább a hónap végétől az uniós államok közti összes határon el kell törölni az ellenőrzéseket és korlátozásokat, ugyanis csak ezután lehet az EU külső határait is megnyitni. 

Az uniós biztos ugyanis az Európai Bizottság új, külső határnyitásra vonatkozó javaslata kapcsán beszélt a belső határokról. Az uniós intézmény azt szeretné, ha

július 1-jétől a  járványügyi helyzettől függően a nem uniós állampolgárok is beutazhatnának az EU területére.

Jelenleg június 15-ig van érvényben a beutazási tilalom, amelyről az európai állam- és kormányfők még március közepén egyeztek, majd az intézkedést még kétszer meghosszabbították

A tagállamokkal közösen az Európai Bizottság egy listát fog készíteni azokról az országokról, ahol a járványügyi helyzet legalább olyan jó, mint Európában, ezért engedélyezik a beutazást. Az egészségügyi feltételek mellett az engedélyért cserébe EU azt is elvárja az adott országtól, hogy EU-ból érkezőket is beengedje.

A Bizottság azt szeretné, ha Szerbia, Montenegró, Albánia, Észak-Macedónia, Koszovó és Bosznia-Hercegovina már az első körös listán rajta lennének, vagyis a nyugat-balkáni országok állampolgárai már július elsejétől jöhessenek az EU-ba.

A tervezet értelmében az uniós állampolgárok és azok, akik egy uniós országban érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezek, akkor is beléphetnének az EU területére, ha olyan országból jönnek, amelyik nincs rajta az engedélyezett listán. Ez azt jelenti, hogy

lényegében az EU-n kívül akárhova el lehet menni nyaralni,

de arra azért számítani kell, hogy hazatérve karanténba kell vonulnunk, ha olyan helyről érkezünk vissza, ahol az EU-s országok szerint még mindig nagy a veszélye a koronavírus-fertőzésnek.

A diákok és a magasan képzett EU-n kívüli munkavállalók beutazásánál is kivételt tehetnek az európai hatóságok, ha olyan országból jönnek, amelyek nincsenek rajta az engedélyezett listán.

Az Európai Bizottság áprilisban javasolt forgatókönyve szerint most a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések feloldásának második szakaszában vagyunk. Először az uniós tagállamokban kellett feloldani a korlátozásokat, hogy az emberek a saját településeiken és az országban is szabadon közlekedhessenek. Jelenleg sorra nyílnak az uniós országok közti határok, hogy a közös piac működése helyreállhasson. A nem uniós állampolgárok beutazására vonatkozó tilalmakat csak legutoljára törlik majd el.

A csütörtökön ismertetett dokumentum egy javaslat, amelyet az uniós tagállamoknak el kell fogadniuk, vagyis a részletek még változhatnak a következő hetekben.

Szóljon hozzá a Facebook-oldalunkon!