Az EU koronavírus elleni vakcinát stoppol be 2,7 milliárd euróért

2020.06.17. 13:49

2,7 milliárd euró (kb. 930 milliárd forint) értékben fog koronavírus elleni védőoltásra elővásárlási szerződéseket kötni a gyógyszergyártókkal az Európai Bizottság. Az uniós intézmény azt reméli, hogy legkésőbb 12-18 hónapon belül elkezdhetik oltani az európai polgárokat.

A szerdán bejelentett „vakcinastratégia” részeként a Bizottság tagállamok nevében fog szerződést kötni a vállalatokkal:

a kutatás-fejlesztéshez nyújtott támogatás fejében a cégek vállalják, hogy meghatározott mennyiségű oltóanyagot fognak szállítani az EU-nak egy adott határidőn belül.

A védőoltásokat ezután az összes tagállam között, méltányosan osztják majd szét.

Az uniós költségvetésnek kifejezetten koronavírus elleni küzdelemre létrehozott alapjából, a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből fordítják a pénzt a beszerzési programra, illetve az Európai Befektetési Bank is segíteni fogja a vállalatokat támogatott hitelekkel. 

A stratégia előzménye, hogy a múlt héten négy uniós állam – Németország, Franciaország, Hollandia és Olaszország – döntött úgy, hogy hasonló elvek mentén, közösen járulnak hozzá az AstraZenaca gyógyszeripari óriásvállalat kutatásaihoz. A Bizottság tervének előnye, hogy a segítségével el lehet kerülni, hogy a kevésbé tehetős uniós országok hátrányba kerüljenek a gazdagokkal szemben.

A bizottsági stratégia másik fontos eleme, hogy reformokat javasol a gyógyszer-engedélyeztetési eljárásban a koronavírus-járvány miatt: ígéretük szerint a magas egészségbiztonsági szempontok megtartása mellett gyorsabban lehetne a vakcinákat bejegyeztetni.

Az Európai Bizottság kedden nyilvános konzultációt indított a készülő európai gyógyszerstratégiáról. A konzultáció három hónapig tart, és stratégiai autonómia, megfizethető gyógyszerekhez való hozzáférés, innováció, környezeti fenntarthatóság és egészségügyi kihívások témáiról kérdezi az európai polgárokat, illetve kétoldalú egyeztetések formájában az egészségügyi és iparági szakértőket.

Szóljon hozzá a Facebook-oldalunkon!