Félreérthető uniós vízumszabályokat tisztázott az EU magyar kérésre

2020.06.18. 16:12

Az uniós polgár valamely tagállam állampolgárságával nem rendelkező családtagja, aki huzamos tartózkodási kártya jogosultja, mentesül a tagállamok területére való beutazáshoz szükséges vízumkötelezettség alól” - erre mutatott rá az Európai Bíróság egy magyar vonatkozású előzetes döntéshozatali eljárás keretében.

Az ügy előzménye, hogy egy Londonból Budapestre, a Ryanair járatával érkező, ukrán állampolgárságú nőnek nem volt vízuma, viszont rendelkezett az uniós polgárok családtagjai számára kiállítható, úgynevezett huzamos tartózkodási kártyával. Ezt azonban a magyar határellenőrzés nem fogadta el, a nőt visszaszállíttatta az Egyesült Királyságba, a Ryanair-t pedig megbüntették 3000 euróra, mert nem ellenőrizte kellőképpen, hogy az utas rendelkezik-e a szükséges dokumentumokkal. Ezt a döntést támadta meg bíróság előtt a Ryanair, az ügyben eljáró magyar bíróság pedig az Európai Bírósághoz fordult.

A luxemburgi testület megállapította, hogy a vonatkozó uniós irányelv szerint vízummentességben kell részesülnie az uniós polgár azon családtagjainak, „akik már rendelkeznek tartózkodási kártyával, mivel az uniós jogalkotó e kedvezményben az uniós polgárok mindazon családtagjait részesíteni kívánta, akik tartózkodási kártyával rendelkeznek, akármilyen is legyen az”.

Felmerült a kérdés, hogy egy schengeni övezeten kívüli ország kibocsáthat-e olyan dokumentumot, amely a schengeni övezeten belüli szabad mozgást tesz lehetővé. Az Európai Bíróság arra a következtetésre jutott, hogy ennek nincs jelentősége, mert az irányelv szerinti "vízumkötelezettség alóli mentesség akkor is kiterjed az uniós polgár azon családtagjaira, akik tartózkodási kártya vagy huzamos tartózkodási kártya birtokosai, ha számukra e kártyát a schengeni térség részét nem képező tagállam állította ki, és akkor is, ha azt a schengeni térség részét képező tagállam állította ki".  • Tippek
  • Bankszámla