Eltörlik az Angliában tanuló európai diákok tandíjtámogatását

2020.06.25. 13:08 Módosítva: 2020.06.26. 21:25

A 2021-22-es tanévtől már nem kaphatnak tandíjtámogatást az Angliában tanuló európai diákok – jelentette be a héten Michelle Donelan egyetemekerét felelős államtitkár. 

Eddig az európai uniós, illetve az izlandi, lichtensteini, norvég és svájci diákokat ugyanolyan jogok illették meg a szigetország egyetemein, mint a briteket. Például ugyanakkora tandíjat kellett fizetniük – Skóciában pedig ingyen tanulhattak –, mint a briteknek, nagyon kedvező feltételekkel juthattak diákhitelhez, és más támogatásokat is igénybe vehettek. Viszont ezek a jogok 2021. január 1-jével elvesznek amiatt, hogy Nagy-Britannia nem kéri a brexit utáni átmeneti időszak meghosszabbítását.

A változtatás még nem érinti azokat az uniós állampolgárokat, akiknek már van hallgatói jogviszonyuk vagy idén ősszel kezdik meg a tanulmányaikat az Egyesült Királyságban.

Emellett 2021 őszétől azok sem esnek el a kedvezményes diákhiteltől és egyéb tandíjtámogatásoktól, akik korábban vagy a mostani átmeneti időszakban is Nagy-Britanniában éltek, és megkapták a hatóságoktól a tartózkodási engedélyt. Illetve az ír diákok kedvezményes státusza is megmarad, mivel a két ország olyan egyezményt kötött egymással, amely azonos jogokat garantál az ír és brit diákoknak.

A felsőoktatási szakértők szerint 

a magasabb tandíjak és az elvesző diákhitel következtében akár 60 százalékkal kevesebb európai diák jelentkezhet a brit egyetemekre.

A döntés a magyar fiatalokat is kellemetlenül érinti, akiknek az egyik legkedveltebb továbbtanulási célpontja volt az Egyesült Királyság. Ugyanakkor reményt ad, hogy a brexit után több egyetem is ösztöndíjprogramot akar indítani az uniós diákok számára, mivel szeretnének lehetőséget biztosítani a tehetségek számára, és megőrizni az intézmények sokszínűségét.

Ahogy az is, hogy a londoni kormány mostani bejelentése hivatalosan csak Angliára vonatkozik, a döntést jóvá kell még hagynia az észak-ír, skót és wales-i parlamenteknek, mivel az ottani oktatás nem a londoni döntéshozás hatásköre.

Bár a brexit politikai része véget ért azzal, hogy az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az EU-ból, a feleknek továbbra is meg kell egyezniük a gazdasági és egyéb kapcsolatokról az év végéig tartó átmeneti időszakbanA partnerek  június végéig  megállapodhattak volna abban is, hogy az átmeneti időszakot és a tárgyalásokat egy-két évvel meghosszabbítják, de ezt a britek elutasították.

A brexittárgyalások az elmúlt fél évben alig haladtak előre, ami Michel Barnier, az EU főtárgyalója szerint  nem a koronavírus-járvány miatti nehézségek, hanem a britek makacssága miatt alakult így, akik nem értik meg, hogy 

a kilépés után nem lehet az EU tagság előnyeiből válogatni bizonyos kötelességek nélkül.

Bár a brit felsőoktatási miniszter a brit adófizetőkre rótt terhekkel indokolta a mostani döntést, a lépésnek üzenetértéke van a brexittárgyalásokban is, hiszen ezzel a brit kormány elegánsan revansot ad az uniós kritikáknak.

Szóljon hozzá a Facebook-oldalunkon!