Szinte biztos, hogy folytathatják a székelyek az aláírásgyűjtést

2020.06.25. 21:28

Meghosszabbítják az európai polgári kezdeményezések, így a Székely Nemzeti Tanács akciójának is az aláírásgyűjtési határidejét a koronavírus-járványra való tekintettel - jutottak informális megegyezésre csütörtökön a három fő uniós intézmény képviselői. Az alkut még júliusban véglegesíteni fogja a tagállami kormányokat tömörítő Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament plenáris ülése.

A megállapodás értelmében hat hónappal megtoldják azoknak a polgári kezdeményezéseknek a határidejét, amelyekhez márciusban - vagyis a koronavírus-járvány kitörésekor - már gyűjtötték az aláírásokat. Ez azt jelenti, hogy 

a kisebbségek lakta régióknak közvetlen uniós támogatást kérő székely kezdeményezés aktivistáinak újabb fél éve lesz arra, hogy összegyűjtsék a beadáshoz szükséges aláírásokat.

Mint arról beszámoltunk, a nemzeti régióknak közvetlen uniós támogatást igénylő kezdeményezéshez meglett a szükséges 1 millió aláírás, azonban a befogadáshoz szükséges másik feltételt nem teljesítette. Magyarországon, Romániában és Szlovákiában lépte át az aláírók száma a népesség arányában megállapított nemzeti minimumértéket. Így még legalább négy további uniós államban kell támogatókat találniuk ahhoz, hogy a Bizottság elé terjeszthessék a kezdeményezést.

A csütörtökön véglegesített megállapodás egyébként az Európai Parlament javaslatára épült, amelynek Vincze Lóránt RMDSZ-es képviselő volt a jelentéstevője. A dokumentum a hat hónapos hosszabbításon túl arra is javaslatot tesz, hogy az eljárás további szakaszában szükséges meghallgatásokat akár videókonferencia keretében rendezhessék meg.

Ha szeptemberben sem javul a járványügyi helyzet, akkor a javaslat értelmében könnyíthetnek a  jóváhagyásához szükséges feltételeken is. A módosítások a tervek szerint 2022 végéig lesznek érvényben.

Szóljon hozzá a Facebook-oldalunkon!