16 milliárdos gyárépítési állami támogatást hagyott jóvá a Bizottság

2020.07.02. 14:25

Jóváhagyta az Európai Bizottság azt a 16 milliárd forintos állami támogatását, amellyel a japán Toray vállalat nyergesújfalui gyárának létesítéséhez járul hozzá a magyar kormány. A tervek szerint 2021 második felétől kezdene el működni az üzem, ahol a lítiumion-akkumulátorokhoz szükséges szeparátorfóliát készítenek majd. A teljes projekt 2023-ra készülhet el.

A magyar kormány és a Toray tavaly állapodtak meg a 127,5 milliárd forintos beruházásról, amely a tervek szerint 188 új, elsősorban magas hozzáadott értékű munkahelyet teremt majd. A gyár alapkövének ünnepélyes letételére Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter helikopterrel ment a Budapesttől mintegy egy óra alatt elérhető Nyergesújfaluba.

A 397 millió eurós beruházását (ami mai árfolyam számolva már 139 milliárd forint) a magyar kormány 46,5 millió euróval (16,2 milliárd forinttal) támogatja. A  Bizottság csütörtökön nyilvánosságra hozott  döntése szerint

a teljes beruházás 11,7 százalékát kitevő magyar állami támogatás indokolt

az alábbi érvek miatt:

  • enélkül nem Magyarországon és nem is az EU-ban nyitott volna a japán cég gyárat
  • a beruházáshoz szükséges lehető legalacsonyabb összeg
  • hozzájárul a munkahelyteremtéshez és gazdasági felzárkóztatáshoz a hátrányos helyzetű közép-dunántúli régióban.

Az utóbbi kifejezést az EU-s átlaghoz mérve kell érteni, nem Magyarország többi régiójához képest. Budapest és a Nyugat-Dunántúl után a Közép-Dunántúl Magyarország harmadik legfejlettebb régiója, de az egy főre eső GDP még itt is csak az uniós átlag 63 százalékát éri el.

Szóljon hozzá a Facebook-oldalunkon!  • Tippek
  • Bankszámla