A törölt járatok után járó kártérítések védelmében lép az Európai Bizottság

2020.07.03. 11:26

Kötelezettségszegési eljárást indított tíz uniós ország ellen az Európai Bizottság, mert a légitársaságoknak kedveztek a fogyasztókkal szemben. 

Az uniós jog szerint az utasoknak joguk van a pénz-visszatérítéshez, ha törlik a járatukat.

A koronavírus okozta gazdasági nehézségekre hivatkozva azonban az elmúlt hónapokban számos légitársaság csak kupont adott, vagy a 14 napos határidőt jóval túllépve térítette meg az utazás árát.

Az Európai Bizottság szerint Csehországban, Cipruson, Horvátországban, Görögországban, Franciaországban, Olaszországban, Litvániában, Lengyelországban, Portugáliában és Szlovákiában a nemzeti jog megsértette az uniós fogyasztók érdekeit, mivel lehetővé tette a légitársaságok számára, hogy szabálytalanul vagy késve adjanak kártérítést az utasaiknak, ezért kötelezettségszegési eljárást indított ellenük.

Tavasszal számos légitársaság és uniós tagállam keményen lobbizott a Bizottságnál azért, hogy a rendkívüli gazdasági helyzetre való tekintettel tegyenek kivételt az uniós fogyasztóvédelmi szabályozás alól, és engedélyezzék, hogy a cégek csak kupont adjanak a kárpótlásul.

Margrethe Vestager digitális ügyekért és versenyjogért felelős biztos azonban májusban tisztázta: az uniós jogban a fogyasztók védelme az első, és az utasoknak  joguk van ahhoz, hogy visszakapják a repülőjegyek árát, ha a koronavírus miatt törölték a járatukat. 

A Bizottság azt javasolta a cégeknek, hogy ajánljanak olyan kuponokat az utasoknak, amelyek a többletszolgáltatásokkal vagy az eredeti jegy áránál magasabb érték miatt vonzóbbak lehetnek az emberek számára, mint az azonnali pénz-visszatérítés.

Vestager egyúttal figyelmeztette a tagállamokat, hogy kötelezettségszegési eljárást indítanak ellenük, ha nem tartják be az uniós szabályokat. A figyelmeztetés ellenére számos országban folytatták a gyakorlatot, ezért a Bizottság most lépett. A kormányoknak két hónapjuk van, hogy tisztázzák az ügyet. Ha nem sikerül, az Európai Unió Bíróságán folytatódik az eljárás.

Szóljon hozzá a Facebook-oldalunkon!  • Tippek
  • Hírek