Merkel: Orbánnal is vitába szállunk a jogállamiságról

2020.07.09. 09:46

„Fontos, hogy megvédjük a jogállamiságot, ez az egyik célunk a német elnökség alatt. Nyíltan ki fogjuk mondani a dolgokat, még akkor is, ha Orbán Viktorról van szó, és más véleményünk van arról, ami Magyarországon történik” – jelentette ki Angela Merkel német kancellár az Európai Parlamentben szerdán. 

A politikus azt is hozzátette: 

helyénvaló, hogy az Európai Parlament és a tagállami kormányokat tömörítő Tanács vizsgálja a jogállamiság helyzetét Magyarországon, és az Európai Bizottságnak gondoskodnia kell arról, hogy az uniós támogatások azokhoz kerüljenek, akiknek szükségük van rá.

A német kormányfő az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét átvevő német kormány célkitűzéseit ismertette az Európai Parlament plenáris ülésen Brüsszelben, majd felelt a képviselők kérdéseire. 

Merkel Cseh Katalin momentumos EP-képviselő felszólalására reagálva beszélt a jogállamiságról. A magyar politikus azzal vádolta az uniós kormányokat, hogy már tíz éve halogatják, hogy fellépjenek az Orbán-kormány ellen, miközben sorra derülnek ki az uniós forrásokat érintő korrupciós, illetve a jogállamiságot súlyosan sértő ügyek. 

Szóljon hozzá a Facebook-oldalunkon!  • Hírek
  • Árfolyam