Az EP nem ért egyet a költségvetési alku jogállamisági részével és a forráscsökkentésekkel

2020.07.22. 16:50 Módosítva: 2020.07.22. 21:11

Az Európai Parlament sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az uniós vezetők meggyengítették az uniós költségvetés jogállamisági feltételrendszerét, és meggyőződésük, hogy az eljárás csak eredetileg javasolt szavazási feltételek mellett működhet hatékonyan – áll abban az ötpárti állásfoglalásban, amelyről csütörtökön fog az intézmény szavazni.

Ugyanis azzal, hogy a négy napig tartó tárgyalások után az európai vezetők kedden megállapodtak a következő uniós költségvetésről és a hozzá kapcsolt gazdasági helyreállítási alapról, az eljárás még nem ért véget.

Várhatóan októberben fogadják majd el hivatalosan az uniós költségvetést,

addig pedig még alakítani fognak a kedden kihirdetett alkun.

Az Európai Parlament a költségvetési eljárásban az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanáccsal egyenlő jogokkal rendelkezik. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a végleges megállapodásra az EP-nek is rá kell bólintania, hanem azt is, hogy az intézmény is részt vehet a költségvetési tárgyalásokban.

David Sassoli, az EP elnöke szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az intézmény üdvözli, hogy a 750 milliárd eurós gazdasági helyreállítási alapot végül nem csökkentette az európai vezetők alkuja. A maratoni tárgyalások után született „kompromisszum a demokrácia szellemét tükrözi” – mondta.

Sassoli ugyanakkor arra is kitért, hogy 

nem értenek egyet azzal, hogy a migrációkezelésre, kutatás-fejlesztésre, a klímavédelemre és az Erasmus diákcsere-programra fordítandó forrásokat is megkurtítsák, hiszen az EU csak ilyen módon készülhet fel a jövő kihívásaira.

Egy másik fontos kritika  a jogállamisági feltételrendszerre vonatkozik. Az EP öt frakciójának - az Európai Néppárt, a szociáldemokraták, az Európa Megújul, a zöldek és a szélsőbaloldal - közös határozati javaslata szerint ugyanis

az Európai Tanács nem gyengítheti a Parlament és a Bizottság által korábban elfogadott jogállami mechanizmusra tett javaslatát

- jelentette be Facebook-oldalán Ujhelyi István MSZP-s képviselő.

Az uniós vezetők keddi megállapodásában szó szerint szerepel a jogállamiság kifejezés, és hogy a feltételrendszer továbbra is létezik, azt Ursula von der Leyen és Charles Michel, az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke is megerősítették. Ám a kompromisszum jegyében született szöveg homályosan fogalmaz a pontos eljárással kapcsolatban, és kizárja valóban kikényszeríthető szankciókat jelentő fordított minősített többségi döntéshozatalt. 

Az uniós vezetők megállapodását véleményező tervezetet szerdán vitatják majd meg az EP-képviselők, és nagy valószínűséggel meg is szavazzák az öt frakció egyetértésével készült álláspontot. Ez alapján fog az EP a következő hónapokban tárgyalni.

Szóljon hozzá a Facebook-oldalunkon!  • Hírek
  • Hírek