EU–Kína-csúcstalálkozó: Brüsszel szeretne tényező lenni Kínával szemben

2020.09.15. 13:02 Módosítva: 2020.09.15. 13:02

Hétfőn videokonferencián tartott csúcstalálkozót az Európai Tanács elnöke, Charles Michel, az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyer, a német kancellár, Angela Merkel és a Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping. A csúcstalálkozót a koronavírus miatt tartották Lipcse helyett videokonferencián. 

A találkozót Charles Michel az Európai Tanács weboldalán értékelte. A megbeszélésen négy fő témát érintettek a vezetők: klímaváltozás, kereskedelem, emberi jogok és a koronavírus okozta gazdasági válság kezelése. A EU célul tűzte ki, hogy egyenrangú félként szeretne részt venni a Kínával való kapcsolatában, az Európai Tanács elnöke így fogalmazott: 

Európának játékosnak kell lennie, nem pedig játszótérnek.

Klímapolitika

Az EU magasra tette a lécet azzal a célkitűzésével, amely arról szól, hogy 2050-re karbonsemleges lesz. Charles Michel összefoglalójában leírja, számítanak rá, hogy Kína is vezető szerepet vállal a klímaváltozás elleni küzdelemben, mivel aláírták a párizsi klímaegyezményt. 

Kereskedelem

Kína egyre erősebbé és magabiztosabbá válik, ami egyszerre vált ki tiszteletet és félelmet, emellett sok kérdést vet fel

– nyilatkozta még májusban az Európai Bizottság alelnöke, Josep Borrell. Charles Michel értékelése alapján az EU szeretne korrekt és kiegyensúlyozott kereskedelmi kapcsolatra törekedni Kínával, ami igen fontos lenne mindkét fél számára, mivel Kínának az EU az első számú kereskedelmi partnere. Egy átlagos napon 1 milliárd euró forgalmú kereskedelem történik az Európai Unió és Kína között. Hétfőn a tárgyalófelek aláírtak egy kétoldalú, földrajzi jelzésekről szóló egyezményt, amely szerint bizonyos európai és kínai régiókban készített termékek „védett termékekké” válnak, ami miatt nem lehet majd másolni őket. A két fél jelenleg egy átfogó befektetési megállapodáson dolgozik. 

Emberi jogok és Hongkong

„A Hongkong függetlenségét jelentősen csorbító nemzetbiztonsági törvény beiktatása aggodalomra ad okot” – írja közleményében az Európai Tanács elnöke. Az EU ismételten felszólította Kínát az emberi jogok, az ujgur és tibeti kisebbségek jogainak és Hongkong autonómiájának tiszteletben tartására. A felek megegyeztek, hogy legközelebb a Pekingben tartandó Párbeszéd Az Emberi Jogokért nevezetű eseményen tárgyalják meg részleteiben az előbbi ügyeket.

Koronavírus és válságkezelés

Az EU támogatja, hogy a WHO felderítse a koronavírus kiindulópontját és forrását. A globális gazdaság helyreállításának érdekében Kínát arra kérte, hogy a gazdaság helyreállításával együtt egy fenntarthatóbb gazdaság kiépítésére törekedjen, és arra, hogy kövesse a G20 által kidolgozott cselekvési tervet