Azonnal nemzetközi ellenőrzés alá vennék a görög határt a liberálisok

2016. január 29., 16:58 Módosítva: 2016.02.29 18:47
40
Kétezer határőrből álló akciócsoportot küldene a görög-török határra az európai liberálisok frakcióvezetője, Guy Verhofstadt. Egy olyan jogi eszközt vetne be, amelyet Magyarország éppen bíróságon támad.

Tagállami határőrökből és európai köztisztviselőkből álló kétezer fős vészhelyzeti küldöttség venné át a görög–török határ felügyeletét az Európai Liberálisok és Demokraták (ALDE) pénteken közzétett akcióterve (pdf) szerint.

Tovább

Lakásfelújítási támogatás: az EU-biztos korrekciót emleget

2016. január 27., 18:56 Módosítva: 2016.02.29 18:43
362
Legalább ötvenezer háztartásnak kell részesülnie a lakóépületek felújítására szánt uniós támogatásból. Ha a kormány nem szállítja az eredményeket, a Bizottság visszatarthatja a kifizetést.

Továbbra sem világos, hogy a lakosság pályázhat-e uniós támogatásra lakóházak felújításához a következő években, és ha igen, milyen feltételek mellett lesz elérhető a pénz. Lázár János október közepén bejelentette, hogy európai uniós keretből lakossági energia-korszerűsítési program nem lesz, a felújításokat az állam dologi kiadásainak csökkentése érdekében az állami intézményeken kell kezdeni. Vagyis a kormány előbb a középületeket újítaná föl.

Tovább

Magyarország egyre népszerűbb Erasmus-célpont

2016. január 26., 21:12 Módosítva: 2016.02.29 18:41
174
Többen jönnek hozzánk Erasmusszal tanulni, mint ahány magyar diák külföldre megy uniós ösztöndíjjal.

Minden eddiginél többen erasmusoztak a 2013. szeptemberi tanévben, derült ki az Európai Bizottság kedden közzétett jelentéséből. Több, mint 272 ezer egyetemi és főiskolai hallgató, valamint 57 ezer felsőoktatásban dolgozó szakember vett részt a programban. Az Erasmus 1987-ben indult, akkor 3200-an kaptak támogatást külföldi tanulmányokra vagy szakmai gyakorlatra.

Tovább

Magyarországot is elmeszelték a Duna minősége miatt

2016. január 25., 13:11 Módosítva: 2016.02.29 18:40
67
Az uniós számvevőszék hiányolja Magyarország ambícióját egy négy államot érintő vizsgálatban.

Keveset javult a Duna vízminősége, annak ellenére, hogy a folyó vízgyűjtőjében található országok 2004 óta alkalmazzák a „víz keretirányelvet”, állítja az Európai Számvevőszék. Az uniós testület a tagállamok ambíciójának hiányában látja a fő okot. A vizsgálat négy tagállamra: Csehországra, Szlovákiára, Romániára és Magyarországra összpontosított.

Tovább

Az EU akkor is megmarad, ha ideköltözik a fél Közel-Kelet

2016. január 24., 16:17 Módosítva: 2016.01.25 07:09
293
Fontosabb érdekek tartják össze az Európai Uniót, mint a tagállami belpolitika. Az sem valószínű, hogy Schengenből kiraknak minket.

Európai vezető politikusok drámaian nyilatkoztak az elmúlt hetekben az EU jövőjéről: Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint, ha két hónapon belül nem kezelik a menekültválságot, összedől Schengen. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője szerdán arra figyelmeztetett, ha ez bekövetkezik, az maga alá temeti a munkaerő szabad vándorlását és a közös piacot.

Közszájon forog egy „mini-Schengen” övezet terve, amelyből kizárnák a közös menekültpolitikát kritizáló közép-európai államokat. Az Egyesült Királyság kilép, ha nem iktatják írásba a „kétsebességes EU-t”, amelynek mi is a lassabbik fokozatába kerülhetünk.

Tovább

Az a dolgunk, hogy az EU-t és Schengent egyben tartsuk

2016. január 21., 15:08 Módosítva: 2016.01.21 17:21
13
Nehéz fél év előtt áll a soros holland EU Tanács-elnökség, de a magyar nagykövetük nem borúlátó. Igyekeznek majd a magyarokhoz is közelebb hozni az EU-t.

„Kivételesen nehéz és kihívásokkal teli időben” veszi át Hollandia az uniós miniszteri Tanács soros elnökségét, ismerte el az ország nagykövete január 21-én, Budapesten. Gajus Scheltema szerint ettől függetlenül „az a dolgunk, hogy az EU-t és Schengent egyben tartsuk”, például nem akarják szűkebbre szabni a belső határellenőrzés nélküli övezetet, és annak ellenére, hogy több uniós vezető is a vészharangot kongatja, a nagykövet nem látja olyan borúsan a helyzetet.

Tovább

Heteken belül le kellene szorítani a migránsok számát

2016. január 20., 17:34 Módosítva: 2016.02.29 18:38
157
Az EU Tanácsának soros elnöke szerint az EU kifut az időből. Újabb uniós válságcsúcs jöhet.

Rendkívüli csúcstalálkozóra lehet szükség a migránsválság megoldására, mondta szerdán Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság elnöke szerint erre azért lenne szükség, mert a februári állam- és kormányfői ülésen a britekkel kell majd foglalkozniuk, így nem marad elég idejük másra.

Tovább

Az Európai Parlament tanult a magyar vitákból

2016. január 20., 16:22 Módosítva: 2016.02.29 18:37
269
A lengyel miniszterelnök másik végén fogta meg a kormányáról szóló európai parlamenti vitát, mint korábban Orbán Viktor: előzékeny volt és udvarias, amivel meglepte a hallgatóságát.

Mintha tanultak volna az elmúlt években a magyar kormánnyal folytatott vitákból Strasbourgban és Varsóban. A kedd esti európai parlamenti ülésen az összes olyan hibát igyekeztek elkerülni a főszereplő politikusok, amelyek ahhoz vezettek, hogy Orbán Viktor az Európai Unió ügyeletes mumusává vált a nemzetközi sajtóban.

Tovább

Strasbourgból üzentek a magyar taxisoknak: ne tüntessetek!

2016. január 19., 17:20 Módosítva: 2016.02.29 18:36
2981
Az Európai Parlament felkarolja az Uberhez hasonló internetes vállalkozásokat egy kedden kiadott határozatban. A határozat előadói szerint lehet tüntetni, de saját magukkal szúrnak ki a taxisok, ha ezt teszik. Az elavult foglalkoztatási szabályokon kellene változtatni.

„Azt üzenném a magyar sofőröknek, hogy ne csinálják, mert amikor a londoni taxisok tüntettek, még többen kezdtek Ubert használni, olyanok, akik korábban nem ismerték a céget. Szóval valójában önmaguknak ártanak vele” – mondta az EUrologusnak Kaja Kallas, az egységes digitális piacról szóló európai intézkedéscsomag előadója az Európai Parlamentben (EP), Strasbourgban.

Tovább

Kicsit magyar is Európa kulturális fővárosa

2016. január 17., 10:48 Módosítva: 2016.02.29 18:35
67
Művészeti terápiával gyógyítanák a mélypontra süllyedt német-lengyel viszonyt a városban, ahol annak idején Mátyás király brillírozott.

Idén Boroszló (Wrocław) és San Sebastian Európa kulturális fővárosai. A lengyel városban vasárnap nyitja meg a programsorozatot Navracsics Tibor kultúráért felelős uniós biztos. A spanyolországi baszk településen hivatalosan egy szűk héttel később indítanak.

Tovább

Bebetonoznák a kvótákat az EU menekültfogadó rendszerébe

2016. január 15., 13:43 Módosítva: 2016.02.29 18:10
121
A határmenti országokat leterhelő rendszer nem működik. Márciusban indul a problémásnak igérkező reform.

Ahogy azt az év elején is megírtuk, az Európai Bizottság hamarosan felülvizsgálja a menekültügyi rendszere alapját, a „Dublin III.” rendeletet. A jogszabály szerint egy menedékkérőt annak a tagállamnak kellene kezelnie, ahol a közös schengeni határt átlépte. Ha a vizsgált személy közben továbbáll egy másik tagállamba, – bizonyos megkötésekkel – visszaküldhetik. Magyarán az EU a határországok nyakába varrja a menedékkérelmek feldolgozását és elbírálását.

Tovább

A mi jogállamunkat miért nem vizsgálják Brüsszelben?

2016. január 14., 19:32 Módosítva: 2016.02.29 18:08
427
Az Európai Bizottság fél az arcvesztéstől. Ha most elkezdenék vizsgálni, hogy mennyire egészséges a magyar jogállam, azzal beismernék, hogy az előző öt évben alig tettek valamit a demokrácia védelmében.

Szerdán bejelentette az Európai Bizottság, hogy hivatalosan felkéri a lengyel kormányt: magyarázza el legyen szíves, miért szabja át az alkotmánybíróság működését, miért szeretne erővel beültetni a testületbe öt új bírót azok helyett, akiket az előző kormány nevezett ki, és miért ilyen sürgős ez az egész. Egy olyan eljárás keretében vezénylik le a párbeszédet, amelyet két évvel ezelőtt a „magyar kormányra szabtak”.

A második Orbán-kormány szintén rekordidő alatt életbe léptetett közjogi változtatásaira, az új magyar alaptörvényre, a médiatörvényre ugyanis nem tudott egyszerre reagálni a brüsszeli testület. Pedig érezték, hogy az orbáni átszervezésben az ördög nem a részletekben, hanem a reformoknak az egész kormányzati berendezkedésre gyakorolt hatásában rejlik.

Tovább

Navracsics rendesen bejár dolgozni

2016. január 13., 17:11 Módosítva: 2016.02.29 17:54
9
Közzétették, ki hiányzik a legtöbbet az Európai Bizottság kötelező üléseiről. Navracsics Tibor a legkevésbé lógósak között végzett.

Több európai uniós biztos is rendszeresen hiányozgat a kötelező heti üléseikről egy friss összesítés szerint, írta a Politico. Jean-Claude Juncker elnök szigorú osztályfőnökként tavaly levélben figyelmeztette a lógósokat.

Tovább

Hivatalosan is vizsgálja a lengyel demokráciát az Európai Bizottság

2016. január 13., 13:54 Módosítva: 2016.02.29 17:53
364
Beindítják a jogállamisági vizsgálatot az alkotmánybíróság és a média átszabása miatt. Ez az első alkalom, hogy ehhez az eszközhöz nyúl a brüsszeli testület.

Előzetes vizsgálatot folytat az Európai Bizottság (EB) a „jogállamisági keretben” a lengyel kormány elmúlt hetekben életbe lépett intézkedései miatt, jelentette be az EB alelnöke, Frans Timmermans szerda délután. Az egyik legaggasztóbb jelenség, hogy az alkotmánybíróság döntéseket hozott, amelyet más állami intézmények nem vesznek figyelembe, emelte ki.

Tovább

A lengyel miniszter elképedt a brüsszeli beavatkozáson

2016. január 13., 11:59 Módosítva: 2016.02.29 17:51
9
Tényszerű ismeretek hiányát rótta föl az Európai Bizottságnak, amikor a gyanús körülmények között kinevezett új alkotmánybírókról kérdezték a lengyel kormányt.

Nyíltsisakos vita megy Varsó és Brüsszel között a lengyel közmédia és a lengyel alkotmánybíróság átalakításáról, amiről „orientációs vitát” tart az Európai Bizottság szerdán.

A két ügyben még december végén írt egy-egy levelet Frans Timmermans első alelnök, aki az alapjogok betartatásáért felel az unióban. Azt kérte a hetekkel korábban hivatalba lépett konzervatív kormánytól, hogy a változtatásokkal várjon a problémák tisztázásáig, de Varsó nem így tett.

Tovább

Lázár János udvariassági látogatást tett Brüsszelben

2016. január 12., 20:00 Módosítva: 2016.12.15 19:03
50
Nem hoztak áttörést a miniszter megbeszélései a paksi bővítést ellenőrző EU-biztosokkal. Az Európai Bizottság továbbra is több oldalról vizsgálja a projektet.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János a paksi atomerőmű bővítése körüli vizsgálatokról tárgyalt két európai uniós biztossal kedden Brüsszelben. Nem nyilatkozott a brüsszeli magyar sajtónak a látogatása eredményéről. A hivatalos és nemhivatalos nyilatkozatok alapján nem történt előrelépés sem a paksi projekt elmaradt közbeszerzése, sem a gyanított állami támogatás ügyében.

Tovább

Rápörögtek a lengyelekre Brüsszelben

2016. január 11., 17:13 Módosítva: 2016.02.29 17:49
15
Szerdán jogállamisági vizsgálatot indíthat az Európai Bizottság Lengyelország ellen. A két hónapja beiktatott lengyel kormányt Németország bírálja a legdurvábban, amire lengyel jobboldali politikusok nácizással válaszolnak.

Az Európai Bizottság (EB) politikai vezető testülete szerdán „orientációs vitát” tart arról, hogy beindítsák-e a jogállamiságot fenyegető rendszerszintű veszélyek megelőzését szolgáló eljárást Lengyelországban. Korábbi sajtóértesülések szerint a biztosok egységesen amellett foglalnak állást, hogy a jogállamiság helyzetét vizsgálni kell a lengyeleknél, mert a Jog és Igazságosság Párt (PiS) által vezetett, alig két hónapja beiktatott kormány az alkotmánybíróság és a sajtó szabadságát veszélyezteti az elmúlt hetekben elfogadott intézkedéseivel.

Tovább

Az EU miatt van árvíz a briteknél?

2016. január 9., 09:05 Módosítva: 2016.02.29 17:46
166
Több brit lap azt állította, egy uniós jogszabály miatt nem lehet vagy szinte lehetetlen kotorni a folyókat. Uniós részről közölték, hogy ez tagállami döntés, az uniónak pedig olyan jogszabálya is van, amely az árvizi védekezésre kötelez. Inkább a rekordmennyiségű eső lesz az áradások oka.

„Az északi áradás ember műve, de tudja az EU, hogy ki tette ezt Nagy-Britanniával?” – tette fel a kérdést a legolvasottabb brit napilap weboldala. A The Sun nem is csigázza sokáig az olvasókat a válasszal: hát persze, hogy tudja, hiszen éppen Brüsszel volt.

Az év végi óriási áradást a bulvárújság legnagyobb vetélytársa is Brüsszel számlájára írja. „Az EU rontott Nagy-Britannia árvízválságán: a zöld brüsszeli bürokraták »betiltották« a folyókotrást, ami lehetővé tenné a víz gyorsabb folyását, mondják a gazdák” – zsúfolta egy címbe a lényeget a Daily Mail. A sztorit számos másik lap is megjelentette.

A fő bűnös mindenhol ugyanaz: az Európai Unió víz keretirányelve. A Sun például arra szólította fel a brit kormányt, hogy közölje Brüsszellel,

dugja fel a jogszabályt »oda, ahol nem süt a nap«.

A 2000-es jogszabály szerintük betiltotta, hogy kotorják a folyómedret. „Hogy miért? Mert az áradás nyilvánvalóan »természetesebb«. Hullámtereket hoz létre a gázlómadaraknak és elkerüli a vízi élőlények drágalátos élőhelyeinek zargatását, hogy a folyóink elérhessék azt, amit az EU »jó ökológiai állapotnak« tart” – mondja meg a tutit a lap.

Tovább

Szokás szerint válságév előtt áll az EU

2016. január 8., 16:24 Módosítva: 2016.01.17 17:07
31
Idén is a migráció lesz a sláger, de az Egyesült Királyságra és Lengyelországra is oda kell figyelnie Brüsszelnek.

Kemény évre kell készülnie az Európai Uniónak. Alig lábalt ki először az Alkotmányszerződés 2005-ös bukása, majd (többé-kevésbé) a gazdasági krízis okozta sokkból, tavaly az egyre erősödő migráció miatt maradt a válságüzemmód.

Az EU-nak nem ártana összekapnia magát, mert a legutóbbi Eurostat-felmérés alapján a gazdasági válság idejéhez hasonlóan megint elkezdett romlani a megítélése. Akárcsak a gazdasági válság után, 39 százalékkal ismét relatív többségbe kerültek azok, akik semlegesen viszonyulnak hozzá.

Tovább

Kormánykritizáló elnökséget hozott az új év az EU-nak

2016. január 8., 06:26 Módosítva: 2016.01.08 19:19
8
Fontos változásokkal indul 2016-nak az Európai Unió. Örülhetnek az euróövezet adófizetői, szomorkodhat Putyin és a magyar kormányt is izzaszthatja az EU új soros elnöke.

Január 1-jén Brüsszel magához húzta a legnagyobb országot, amelyek felett Moszkvával tusakodik. Teljesen életbe lépett ugyanis a társulási egyezmény az Európai Unió és Ukrajna között.

Tovább

Állami támogatás lehet Paks II. mögött

2016. január 7., 14:01 Módosítva: 2016.12.15 19:25
41
A kormány állítja, hogy a paksi bővítés üzleti alapon is megtérülne. Az Európai Bizottság több érvüket is cáfolja. Brüsszelben utánaszámoltak, nekik alacsonyabb profit és magasabb tőkeköltség jött ki.

Az Európai Bizottság versenyjogi biztosa levelet küldött a magyar kormánynak arról, hogy szerintük állami támogatással bővítenék-e a paksi atomerőművet. A napokban közzétett dokumentum szerint a Bizottság arra a következtetésre jut, hogy ebben a szakaszban

kételyek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy az intézkedés nem tartalmaz állami támogatást.
Tovább

A brit kormányfő a saját bőrét menti Budapesten

2016. január 7., 08:19 Módosítva: 2016.01.07 14:58
138
David Cameron részben a saját, nem éppen könnyű helyzetét jön menteni csütörtökön Budapestre, aztán megy majd tovább tárgyalni több EU-s országba is. Ha nem harcol ki uniós reformot, meginog a széke, és a helyzetét a torykon belüli belső széthúzás is nehezíti a Nagy-Britannia EU-tagságáról szóló nyári népszavazáshoz közeledve. A felmérésekben inkább a maradás hívei vezetnek, de közelítettek hozzájuk a kilépést pártolók. Kemény kampányidőszak következhet.

Orbán Viktor csütörtökön tárgyal brit kollégájával, David Cameronnal többek között arról, hogy mi lesz a sorsa az EU-s, így magyar munkavállalóknak is járó szociális támogatásoknak a szigetországban. A brit miniszterelnök jól hangzó uniós reformokat kell, hogy kiharcoljon az EU-tagországokon keresztül a következő hónapokban, hogy az Európai Uniótól elhidegült szavazóinál és a saját pártján belüli EU-ellenes kritikusainál legyen mivel kampányolnia Nagy-Britannia EU-tagsága mellett az idén várható brit népszavazás előtt.

Tovább

Boldog űrkarácsonyt, boldog vulkánkarácsonyt!

2015. december 26., 12:16 Módosítva: 2016.02.29 15:33
5
Így kívántak kellemes ünnepet egymásnak az európai parlamenti képviselők.
Tovább

Az európai posták a bolondját járatják velünk

2015. december 25., 09:47 Módosítva: 2015.12.26 00:58
597
Nem érti, mitől olyan nagy a postaköltség, ha külföldről rendel ajándékot? Ne aggódjon, Brüsszelben sem értik, ezért ráengedtek egy csapat kutatót a témára. Kiderült, hogy az árnak nem sok köze van ahhoz, milyen messziről rendelünk.

Az Európai Bizottságnak feltűnt, hogy azért nem rendelnek az emberek más uniós országokból az interneten, mert indokolatlanul horribilis a postaköltség. Senkinek nincs kedve egy négyezer forintos pendrive-ot Németországból megrendelni, ha a szállítás 6000 forintba kerül. Ez az egyik dolog, ami taccsra vágja az egységes uniós piacról szövögetett brüsszeli álmokat, és úgy tűnik, jövő tavaszra tenni szeretnének ellene.

Tovább

Egyre inkább Brüsszel kezében a gázellátásunk jövője

2015. december 21., 15:50 Módosítva: 2017.02.20 19:18
51
Egy német gázvezeték miatt megy az EU-n belüli tusakodás, és mi a vesztésre álló oldalon vagyunk. Minden fronton a brüsszeli bürokratákban kell bízni.

Egy régóta húzódó geopolitikai bokszmeccs újabb menetét játszották le az Európai Unió állam- és kormányfői a december 17-18-i csúcstalálkozójukon. A program fő pontjai a brit uniós reformelképzelések és a közös határőrség volt, de több keleti tagállam, köztük Magyarország egy plusz témát is felvetett november végén: az Északi Áramlat gázvezeték bővítését.

Tovább

Orbán: majd a nők eldöntik, hogy mit akarnak

2015. december 18., 14:08 Módosítva: 2015.12.19 18:58
190
A miniszterelnök a brüsszeli csúcstalálkozó után beszélt magyar ügyekről is. Nem érdemes beleszólni a családok döntéseibe, mondta. A britekkel lehet értelmesen beszélni, került már kínosabb társaságba, mint Donald Trumpé, és második védelmi vonalat is szeretne Európa déli határán. Mint Mátyás király.

Orbán Viktor is reagált a Kövér László házelnök és Kovács Ákos előadóművész múlt hétvégi kijelentései nyomán kerekedett közéleti vitára a nők társadalmi szerepével kapcsolatban.

Tovább

Vége lehet a jó világnak Angliában

2015. december 18., 07:34 Módosítva: 2015.12.18 19:14
552
Lehet, hogy szerződésbe iktatják a szabad mozgás korlátozását bizonyos feltételek mellett az EU-n belül, derült ki a csütörtöki EU-csúcson.

David Cameron nagy svunggal érkezett Brüsszelbe csütörtökön: azt mondta, késő éjjelig fog dolgozni, ha kell, hogy kiharcoljon egy jó alkut. A brit miniszterelnök azzal nyert választást májusban, hogy megígérte a szavazóinak: megreformálja az Európai Uniót és engedményeket követel az Egyesült Királyságnak. Ha nem sikerül, a britek népszavazáson dönthetnek róla, hogy kérnek-e még az európai közösségből.

Négy dolgot szeretne:

  • kevesebb uniós bevándorlót,
  • versenyképesebb EU-t,
  • egy hangyányit visszavenni Brüsszel döntési jogköreiből, és
  • megvédeni a londoni bankokat az eurózóna befolyásától.
Tovább

Az EU-nál győzte le a magyar szexmilliárdos a NAV-ot

2015. december 17., 12:31 Módosítva: 2015.12.17 23:52
2583
Az uniós bíróság úgy döntött, önmagában nem utal a magyar adószabályok kijátászására az, ami a NAV szerint igen.

Az Európai Bíróság az erotikus oldalakkal Magyarország egyik leggazdagabb emberévé váló Gattyán György vállalatának adott igazat a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal szemben.

Tovább

Az Európai Parlament aggódik a magyar jogállamiság miatt

2015. december 16., 18:57 Módosítva: 2015.12.17 00:23
18
Az Európai Uniónak azonnal el kellene kezdenie a demokráciát, jogállamiságot és az alapvető jogokat veszélyeztető lépések monitorozását, jelentette ki az Európai Parlament egy szerdán jóváhagyott állásfoglalásban. Az MSZP-s Ujhelyi István tartózkodott a szavazáson. A Fidesz szerint a határozat bosszú a menekült-áthelyezési kvóták elutasítása miatt. Ebből a határozatból sem lesz „hetes cikk”.

A 327 szavazattal, 293 ellenszavazat és 61 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a Parlament (EP) ismét felszólította az EU ellenőrző szervét, az Európai Bizottságot, hogy „haladéktalanul kezdje meg a magyarországi demokrácia, jogállamiság és alapvető jogok mélyreható nyomonkövetési eljárását” – áll az EP szerdai sajtóközleményében.

Tovább

Az EU akkor is védené a határt, ha egy tagállam nem akarja

2015. december 15., 18:19 Módosítva: 2016.02.29 14:03
19
Az uniós tervezet Orbán Viktor kívánságát is teljesítené, hogy védjék közösen a görög határt. De nem úgy, ahogy a magyar kormány szeretné.

Egy úgynevezett Európai Határ- és Parti Őrséget hozna létre az Európai Bizottság. Ehhez átalakítanák az uniós határőrizeti ügynökséget, a Frontexet, és kiszélesítenék a jogköreit, derül ki a kedden bemutatott javaslatból. A szervezet saját dolgozói mellé a tagállamok legalább 1500 határőrt ajánlanának fel, akik a nemzeti hatóságoknál dolgoznának, amíg nincs rájuk szükség, de a mozgósításkor pár napon belül bevethetőnek kell lenniük.

Mi az a Frontex?

Az Európai Unió Tagállamai Külső Határain Való Operatív Együttműködési Igazgatásért Felelős Európai Ügynökség (tehát maradjunk abban, hogy a Frontex) 2005-ben kezdett el működni. Budapest is versenyzett érte, hogy nálunk legyen a székhelye, de végül Varsó nyert. Alig 350 dolgozója van, de a migránsok nagy száma miatt épp bővítik a létszámot. A külső határok védelme a tagállamok felelőssége, ezért a Frontex csak segítséget nyújt ehhez a feladathoz. Részt vesz közös műveletek megtervezésében és végrehajtásában, de eseti nemzeti felajánlásokkal dolgozik. Emellett összehangolja az uniós országok tevékenységét, képzéseket tart, kezeli a tagállamok által biztosított műszaki eszközök jegyzékeit, kockázatokat elemez és hasonlóan érdekfeszítő feladatokat végez.

Az Európai Bizottság akár akkor is beküldethetné a közös határvédelmi egységet egy tagállamba, ha az kifejezetten elutasítja a segítséget.

Az uniós országoktól minősített többség kellene a végrehajtási döntéshez, ha akadékoskodna az érintett tagállam.

Az ügynökség segítené az „illegálisan Európában tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok” (például a sikertelen menedékkérelmet beadók) visszaküldését is.

Tovább